Közélet

Jövőre 30 milliárdot osztanak ki Orbánék a magyar és határon túli egyházaknak

A napi.hu vette észre, hogy a kormány nemrég felhívást tett közzé az egyházi közösségi célú programok és beruházások, valamint az egyházi épített örökség védelmének és egyéb beruházások támogatására.

A felhívás megfogalmazása szerint:

A Miniszterelnökség célja, hogy a felhívással felmérje azon támogatási igényeket, amelyek a 2019-es költségvetési év során az egyházi jogi személyek hitéleti, illetve közösségi célú, beruházásaihoz, épületfelújításaihoz, valamint közösségi célú programjainak megvalósításához szükségesek.

A bevett egyházaktól november 30-ig várják az igényeket Magyarországról és a határon túli területekről is. Magyarországon jelenleg 32 bevett egyház van, köztük a Magyar Katolikus Egyház és a Hit Gyülekezete, de a listán szerepel a Magyar Iszlám Közösség és a Gyémánt Út Buddhista Közösség is.

A 2019-es büdzsében a beérkező igények kielégítésére a 2018-asnál közel 10 milliárd forinttal több, mintegy 30 milliárd forint jut.

A pénzügyi lebonyolításban kulcsfeladat van a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, amely a Bethlen Gábor Alap pénzeszközeinek kezelésére létrehozott nonprofit gazdasági társaság. Vezérigazgatója Erdélyi Rudolf havi 1,4 millió forintos fizetéssel — teszi hozzá a lap.

Kép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Kárpát-medencei református egyházak közös képviseleti testülete, a Generális Konvent ülésének első napján tartott istentiszteleten a Kálvin téri református templomban 2015. június 24-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik