Közélet

Visszavonta az Amnesty Aung Szan Szú Kjí kitüntetését

A demokráciáért folytatott harc egykori bajnoka most hallgat a rohingják elleni erőszakról.

Visszavonta legmagasabb emberi jogi kitüntetését az Amnesty International (AI) Aung Szan Szú Kjí mianmari vezetőtől.

A nemzetközi jogvédő szervezet azzal vádolja a Nobel-békedíjas politikust, hogy a rohingja muszlim kisebbség elleni erőszakról hallgatva állandósítja az emberi jogok sárba tiprását.

A demokráciáért folytatott harc egykori bajnokától egymás után vonják vissza a nemzetközi kitüntetéseket, amióta 2017 augusztusában megkezdődött a rohingják tömeges elmenekülése az országból.

Az állampolgári jogokkal többségében nem rendelkező kisebbség több mint 700 ezer tagja menekült az egykori Burma nyugati határán Bangladesbe, miután a mianmari hadsereg megtorló műveletet indított rohingja lázadóknak a biztonsági erők elleni támadásai miatt.

ENSZ felhatalmazással rendelkező megfigyelők azzal vádolják a hadsereget, hogy „népirtási céllal” ölik az embereket, követnek el nemi erőszakot és gyújtogatnak.

A hivatalosan államtanácsi és külügyminiszteri rangot betöltő Szú Kji kormányzata egyoldalúnak nevezte a vádakat, és közölte, hogy a hadsereg legitim lázadóellenes hadműveletet folytat.

Az AI 2009-ben nevezte ki Aung Szan Szú Kjít a „lelkiismeret nagykövetének”, amikor a mianmari katonai rezsim ellenzékeként házi őrizetben tartották.

Nyolc évvel a szabadlábra helyezése után a politikus pártja győzelmet aratott a 2015. évi választásokon, és a következő évben kormányt alakított, de hatalmát megosztotta a tábornokokkal, és nincs rálátása a biztonsági erőkre.

Hétfői közleményében az Amnesty International hangsúlyozta, hogy a politikus nem emelt szót, és „megóvta a biztonsági erőket a rohingja kisebbséggel szembeni erőszak miatti felelősségre vonástól”, ami „a valaha általa védelmezett értékek szégyenletes elárulása”.

Kumi Naidoo, az AI főtitkára november 11-én keltezett levelében közölte Szú Kjível, hogy a jogvédő szervezet visszavonja tőle a kitüntetést, mert „mélységesen megdöbbentette, hogy már nem képviseli a reményt, a bátorságot és az emberi jogok állhatatos védelmét”.

Márciusban az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum vonta vissza a rohingja válság miatt a mianmari politikusnak adott kitüntetését, és hasonlóan járt el Dublin és az angliai Oxford városa is.

Bírálói szorgalmazták az 1991-ben adományozott Nobel-békedíj visszavonását is, de az alapítvány közölte, hogy erre nincs mód.

Az Amnesty International Aung Szan Szú Kjí szemére vetette azt is, hogy nem ítélte el a hadsereg és kisebbségi milíciák közötti észak-mianmari konfliktusokban a katonák által elkövetett visszaéléseket, és a kormánya korlátozta a humanitárius szervezetek tevékenységét. Kifogásolták azt is, hogy a kormánya nem állította le a szólásszabadság elleni támadásokat. (MTI, fotó: Europress – Roslan RAHMAN / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik