Közélet

Visszaadná a cseh miniszterelnök Kundera állampolgárságát

Az író csak a rendszerváltás után látogathatott haza, de akkor is inkognitóban maradt.

Andrej Babis cseh kormányfő felajánlotta Milan Kunderának, a Párizsban élő világhírű cseh származású írónak, hogy segít visszaszerezni cseh állampolgárságát, amelytől az 1970-es évek végén fosztotta meg őt a csehszlovák kommunista rendszer.

Kundera, aki a hatvanas években elsősorban A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével szerzett magának nemzetközi hírnevet, és támogatta a prágai tavaszként ismert 1968-as reformfolyamatot, 1975-ben emigrált Franciaországba. Miután új regényt adott ki, a csehszlovák kommunista rendszer 1979-ben ellenséggé nyilvánította és megfosztotta állampolgárságától.

A közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24) szerint Babis, aki az első világháborús centenáriumi megemlékezések alkalmával a hét végét Párizsban töltötte, feleségével együtt szombaton találkozott a Kundera házaspárral. Babis ajánlata akkor hangzott el, amikor arról beszélgettek, hogyan kerültek Kunderáék Párizsba, illetve hogy röviddel azután csehszlovák állampolgárságukat is elveszítették.

„Úgy gondoltam, szép lenne, ha visszakaphatnák állampolgárságukat, és  biztosan meg is érdemelnék” – nyilatkozta a kormányfő a televíziónak. „Én ugyan nem tudom, hogy pontosan milyen feltételeket kell ehhez teljesíteni, de valamikor a mi állampolgáraink voltak. Ehhez ajánlottam fel segítségemet” – fejtette ki Babis.

„Milan Kundera és felesége” – tette hozzá Babis – „az ajánlatot nem nagyon kommentálta. Az azonban elmondható, hogy nem zárták ki.” A kormányfő szerint Kundera megjegyezte: reméli, hogy mindez nem fog sok adminisztrációval járni.

Andrej Babis elmondta, hogy Kunderát és felségét meghívta csehországi látogatásra. Úgy vélte, erre a jövő évben kerülhetne sor.

Milan Kundera csak az 1989-es rendszerváltás után látogathatott el újra szülőhazájába, Csehországba. Néhány látogatása azonban mindig inkognitóban történt, és soha semmiféle nyilvános rendezvényen nem jelent meg. (MTI, fotó: Europress – MIGUEL MEDINA / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik