Közélet
Keszthely, 2018. január 10.
Ipari vezérlõk programozását gyakorolják tanulók Szabó István szakoktató vezetésével a villamosipari és elektrotechnikai tanulmányokat folytató diákokat szolgáló új tantermek egyikében a keszthelyi Asbóth Sándor szakgimnázium és szakközépiskolában az átadás napján, 2018. január 10-én. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrumhoz tartozó intézményben közel 50 millió forintos beruházással olyan mérõtermet, erõsáramú és háztartási hálózatokat szimuláló rendszereket alakítottak ki, amelyek az intelligens, számítógépes vagy akár mobiltelefonos vezérlésre alkalmasak.
MTI Fotó: Varga György

Megint átalakítaná a kormány a szakképzést

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 11. 10. 18:25

Kancelláriarendszert vezetnének be a szakképzési centrumokban, a szakszervezet szerint jobban át kellene gondolni a dolgot.
Korábban a témában:

További változtatásokat tervez a kormány a szakképzésben, így bevezetnék a kancelláriarendszert a szakképzési centrumokban, és átalakítanák a szakgimnáziumokat is – számolt be az Inforádió.

Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár szerint az átalakítás célja, hogy a szakképzés vonzó karriert nyújtson a fiatalok számára. Új szakképző iskolákat és –térségeket, új tanműhelyeket hoznak létre, továbbá ágazati képzőközpontokat alapítanak a vállalatokkal együtt, a szakgimnáziumokat pedig a mérnökképzés előszobájává teszik. Szeretnék, ha a szakgimnáziumok társadalmi elfogadottsága egy szintre kerülne a gimnáziumokéval.

Pölöskeiné szerint a szakképzési centrumok jól működnek, de a rendszer lehetne még jobb, mert most nem azonos az egyes centrumok teljesítménye. A kancelláriarendszer bevezetésével a centrumok menedzselését erősítenék, szerinte ugyanis ha egy centrum iskolaként működik, „lehet, hogy a jelenlegi főigazgató nagyon jó iskolaigazgatói fejjel gondolkodik, de nem feltétlenül gazdasági szempontú menedzser-fejjel”. Hozzátette: az egyetemeknél látták ennek a rendszernek a működőképességét.

Ha a parlament megszavazza a szakképzési centrumok kancelláriarendszerét, a minisztériumtól a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalhoz kerül a fenntartás, emellett nagyobb önállóságot és felelősséget adnának a centrumoknak.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a kancelláriarendszer gyökeresen átalakítaná a szakképzési centrumok struktúráját, hatásköröket vonna el képzett szakemberektől, a köznevelési intézmény igazgatójától és gazdasági vezetőjétől. A szakszervezet szerint az átalakítást sokkal alaposabb átgondolásnak és szakmai egyeztetésnek kell megelőznie, nincsenek olyan adatok, hatástanulmányok, amelyek indokolnának ilyen mértékű átalakítást. (Illusztráció: MTI / Varga György)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.