Közélet

Pert nyert a Kétfarkú, ingyen gyűjthetnek aláírást

Nem kérhetnek területhasználati díjat Ajkán.

Vesztett az ajkai rendőrkapitányság abban a perben, amelyet a Magyar Kétfarkú Kutya Párt indított ellene, a hatóság ugyanis nem engedélyezte, hogy területhasználati díj fizetése nélkül gyűjtsenek aláírást az Európai Ügyészségről szóló népszavazáshoz a város főterén. Erről a Mérce ír.

Az MKKP helyi tagjai folytatólagos közterületi nyilvános gyűlésként jelentették be az aláírásgyűjtést, a rendőrség határozata értelmében azonban az nem a gyülekezési, hanem a közterületi rendtartási törvény hatálya alá esik, ezért területhasználati díjat lehet kérni. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében megállapította, hogy a rendőrkapitányság eljárási jogszabályt sértett, amikor a döntést nem a gyülekezési törvény szerinti eljárásban, határozati formában, hanem az általános közigazgatási rendtartási törvény szerinti végzésként hozta meg.

A bíróság arra is figyelmeztette az ajkai rendőrséget, hogy ne tájékoztassa félre a bejelentőket, és a Veszprémi Törvényszék helyett a gyülekezési törvényt érintő bírósági ügyekkel foglalkozó Fővárosi Törvényszékhez irányítsa őket, ha keresetet akarnak benyújtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik