Közélet

Miniszteri biztos: Az űrkutatás vívmányait olyan kulcsfontosságú területen is hasznosítjuk, mint a migráció

Interjút készített a kormánypárti Magyar Idők a frissen kinevezett űrkutatásért felelős miniszteri biztossal. Ferencz Orsolya mindjárt egy nagyon fontos megállapítással magyarázta el, hogy miért van szükség arra, hogy az állam is támogassa az űripart.  Azt mondta:

Az űrkutatás vívmányait olyan kulcsfontosságú területen hasznosítjuk, mint a navigáció, a katasztrófavédelem és a migráció, ezért gazdasági és nemzetbiztonsági szempontból is fontos, hogy az állam is támogassa az űripart.

Szijjártó űrkutatásért felelős miniszteri biztost nevezett ki
Egyfős titkárság segíti munkáját az Űrkutatásért Felelős Főosztályon.

Tehát a miniszteri biztos jó érzékkel emelte ki, hogy többek közt a Fidesz politikájának centrumában álló migráció miatt fontos, hogy pénzt fektessen az állam az űrkutatásba.

Ferencz Orsolya arról is beszélt, hogy a környező országokhoz képest hazánknak még bőven van behoznivalója az űrkutatás terén.

– Lengyelországban, Csehországban és Romániában is nagyobb önállóságot élvez ez a terület, mint ami nálunk mostanáig tapasztalható volt. A régiós országok közül sokan nemzeti űrügynökségeket is létrehoztak, Románia már 1991-ben. Magyarországon az Antall-kormány alatt közvetlenül Pungor Ernő miniszter felügyelete alá tartozott az űrkutatás, a 2000-es évek közepéig pedig főosztályként működött, azt követően elvesztett minden önállóságot – ismertette a szakember.

Kiemelte:

napjainkban rendkívül szoros az űrverseny, és mivel sok múlik azon, melyik nemzet mekkora súllyal jelenik meg ezen a piacon, nemzetgazdasági érdek az űripart a kormány részéről is támogatni.

Kiemelt kép: Chris Hadfieldnek, a NASA amerikai űrhajósának az éjszakai Budapestről 2013. február 9-i felvétele, amelyet a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről készített. (MTI/NASA/Chris Hadfield)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik