Közélet

Hamarosan eljön a nap, amikor Tarlós István kér valamit Orbán Viktortól

Azt fogom kérni miniszterelnök úrtól, amikor találkozunk, hogy ne a kormány generálisan szankcionáljon, ha valamilyen rendellenességet észlel a kulturális TAO-támogatások esetében, hanem ha konkrét esetek jutnak a tudomására, akkor ezekben járjon el. És azt is kérem majd, hogy a budapesti színházak esetében a kulturális TAO-támogatások értékét továbbra is deklaráltan garantálja

– mondta a Népszavának Tarlós István.

Mint ismert, a kormány arra hivatkozva, hogy a kulturális szférában több visszaélés is történt a taotámogatások körül, az egész konstrukció megszüntetését tervezi, ezzel kapcsolatban Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója a 24.hu-nak azt mondta, mára a taopénzek a költségvetésük ötödét jelentik, és ha ez a bevétel kiesne, kénytelenek lennének bezárni a Kamra Színházat. Mint a főpolgármester lapunknak elmondta, kérése „annál is inkább indokolt, mert a pályázati rendszer kiszámíthatatlan követelményei miatt pénzügyileg tervezhetetlenné válnának a színházi évadok, ez pedig nem engedhető meg”.

Máté Gábor: A tao megszüntetése a Kamra bezárását is hozhatja
A Katona igazgatója szerint sokkal jobb lenne a csalásokat kiszűrni, mint beszántani az egész támogatási rendszert.

Tarlós Istvánnak lesz Orbán Viktor felé egy másik kérése is a budapesti színházakkal kapcsolatban:

Azt szeretném elérni, hogy a Madách-, és a Centrál Színház tervezett állami támogatás csökkentését ne hajtsák végre, mert ismereteim szerint ennek szakmai okai nincsenek, csak más intézmények vezetői féltékenysége az oka. Ez a határozott álláspontom.

A főpolgármester november elején találkozik majd várhatóan Orbán Viktorral, de a TAO és a színházi támogatások ügyében addig is levelet ír majd Orbán Viktornak.

Kiemelt kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik