Közélet

Lehagyhatja a román minimálbér a magyart

Nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy akár már novembertől magasabb bért vigyenek haza Romániában, mint hazánkban, írja az mfor.hu. A keleti szomszédunkban ugyanis múlt héten megállapodtak a szakszervezetek és a munkáltatók képviselői a jövő évi minimálbér-emelés mértékéről, ami már január előtt hatályba léphet.

A megállapodás értelmében a kötelezően adandó legkisebb bér 1900 lejről 2080-ra nő, ami 9,4 százalékos emelést jelent. A jelenlegi árfolyammal számolva így a Romániában dolgozók minimum 144 643 forintot kereshetnek szemben a magyar 138 ezerrel.

Az persze egyelőre kérdés, hazánkban milyen mértékű minimálbér-emelés történik majd jövőre, ha ez elmarad a 9,4 százaléktól, akkor marad az előbb vázolt helyzet. A jelenlegi nyilatkozatok alapján látható, hogy a munkaadók 5-9, a munkavállalók pedig akár 10 százalék feletti emelést is támogatnának.

Az előzés egyébként értékét tekintve már megtörtént, hiszen az idei állapot alapján a román minimálbér ugyan nominálisan alacsonyabb a magyarnál, vásárlóerő-paritáson már többet ér, hiszen az ottani alacsonyabb árszínvonal miatt több dologra futotta belőle, mint a hazai bruttó 138 ezer forintból.

A román munkaadók és munkavállalók múlt heti döntésének értelmében a felsőfokú végzettséggel és legalább 15 év szolgálati idővel rendelkezők esetében is meghatároznak egy kötelező legkisebb bért, ez bruttó 2350 lej lesz, ami jelenlegi árfolyamon számolva 163 419 forint. Magyarországon a szakképzettek garantált minimálbére ennél jóval több, 180 500 forint, ami a jövő évi emelés után akár a 200 ezer forintot is elérheti.

Kiemelt kép: MTI/MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik