Közélet

Fellélegezhetnek a tanárok, mégsem világítják át őket

Már nincs napirenden a pedagógusok munkaterhelésének kérdőíves vizsgálata – ezt kétszer is megerősítette meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkársága – közölte a Népszava.

Augusztusban Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár jelentette be, hogy 170 ezer pedagógusnak küldenek majd kérdőívet.

Rákérdeztek volna:

  • az óraszámokra,
  • a szakszervezeti és más szervezeti tagságokra, illetve
  • a Facebook-csoporttagságokra is.

A kutatást eredetileg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kezdeményezte, de jelezték, hogy nem az ő elképzeléseik szerint halad a munka.

A minisztérium kikötése az volt, hogy a felmérést a kormányközeli Századvégnek kell elkészítenie, a PDSZ ebben nem talált kivetnivalót, javaslataikat elküldték a minisztériumnak, de a kérdőív, amit nemrég megkaptak, szerintük nélkülöz minden szakmaiságot.

Az óraszámokra, munkaterhelésre általánosságban kérdeztek volna rá, mintha a kérdező sem tudná, hogyan épül fel egy pedagógus munkahete. Emellett olyan kérdések voltak benne, amelyek nem relevánsak a munkaterhelés vizsgálata szempontjából.

A kitöltés során ráadásul az anonimitás sem lett volna biztosított, hiszen a kitöltőnek meg kell adnia az oktatási azonosítóját. A PDSZ kezdeményezésére egyébként 2010-ben, a Tárki közreműködésével készült egy hasonló kutatás, annak az eredményei azt mutatták, hogy egy pedagógusnak átlagosan heti 51,5 munkaórája volt. Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke korábban azt mondta, a terhelés azóta biztosan nőtt, ezért is lenne szükség egy szakmai alapokon nyugvó, korrekt felmérésre.

Kiemelt kép: MTI / Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik