Közélet

Újra megkérdezték Orbánt, miért nem esett át átvilágításon

A miniszterelnök azt mondta, egyszerű és világos jogszabályok vannak, amiknek ő aláveti magát.

Jogi és logikai nonszensznek nevezte hétfőn a Parlamentben a jobbikos Gyöngyösi Márton, hogy Orbán Viktor az egyetlen kormányfő a rendszerváltás óta, aki nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon, pedig most tölti negyedik ciklusát.

A képviselő szerint felmerül a kérdés, hogy mi ennek az oka: a hvg.hu beszámolója szerint azzal példálózott, hogy vannak, akik arról beszélnek, hogy Orbánt sorkatonasága idején beszervezte az akkori államhatalom, mások külföldi bankszámlákat emlegetnek. Gyöngyösi azt javasolta Orbánnak, hogy ne kerülgesse a témát, vesse alá magát az átvilágításnak.

A miniszterelnök közölte: egyszerű és világos jogszabályok vannak Magyarországon, amiknek ő aláveti magát. Arról is beszélt, hogy a nemzetbiztonsági átvilágítás és a lusztráció két különböző dolog, az utóbbi megtörtént a rendszerváltás után, amikor felállt az első Országgyűlés. Hozzátette: a közjogi méltóságok az Alkotmányvédelmi Hivatal folyamatos megfigyelése alatt állnak.

Egy hete ugyancsak a miniszterelnök átvilágítását feszegette a parlamentben Demeter Márta, akinek erre Jakab István fideszes levezető elnök elnémította a mikrofonját. (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik