Közélet

Másfélmilliárdért méri fel a kormány, mit gondolnak az európaiak Soros Györgyről

A Századvég kapja a megtisztelő feladatot.

1,44 milliárd forintos szerződést köt az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Századvég Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató konzorciumával, hogy negyedszer is elkészítsék az EU28 projektnéven említett kutatást, amire 2015 végén 790 millió, tavaly 780 millió, az idei év elején pedig 905 millió forint értékben kaptak megbízást.

A másfélmilliárd forintért az Európai Unió 28 tagországában készítenek felmérést, amelyet a kormány munkájához szükséges, nélkülözhetetlen információk beszerzésével indokolnak, a szerződésről beszámoló hvg.hu szerint viszont legfeljebb a propagandatevékenységét alapozzák meg. Például ilyen kérdésekre keresik a választ:

Az ön országában jó vagy rossz irányba mennek a dolgok? Ön szerint a gyerekei jobban vagy rosszabbul fognak élni, mint ma? Ön hogyan ítéli meg Soros Györgyöt?

A portál megemlíti: nem meglepő, hogy nem verték korábban nagydobra a kutatás eredményeit, a kormány számára ugyanis valószínűleg nehéz lett volna kimagyarázni például azt, hogy az „Egyetért-e az EU kötelező betelepítési kvótájával” kérdésre a válaszadók csaknem fele – 47 százaléka – igennel válaszolt, szemben 39 százaléknyi egyet nem értővel. A kvótát helyeslők aránya 12 tagállamban 50 százalék feletti volt, az átlagot leginkább Magyarország, Csehország és Szlovákia húzta le 9-17 százalékos aránnyal. (Fotó: Europress – ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik