Közélet

Egy központi tárhelyen gyűjtenék össze a térfigyelő kamerák felvételeit

Pintér Sándor benyújtotta a törvényjavaslatot, amely alapján egy központi tárhelyen gyűjtenék össze a térfigyelő kamerák felvételeit, írja a Népszava. Jelenleg a térfigyelő kamerák nem alkotnak egységes hálózatot, sok helyen nem figyeli ember a monitorokat, és a legtöbbször három munkanap után törlik a felvételeket. Ezt szeretné most Pintér Sándor megváltoztatni, első körben Budapesten, majd később országosan.

A gyakorlatban ez úgy néz majd ki, hogy lesz egy központi tárhely, ahová mindent fel kell majd tölteni.

  • a közterület-felügyeletek térfigyelő kamerái;
  • a BKK járműveinek kamerái;
  • a BKK, mint közútkezelő kamerái;
  • a rendőrség által üzemeltetett térfigyelők;
  • a Magyar Közút kamerái;
  • a bankok biztonsági kamerái.

A törvénymódosítás segít majd a bliccelők beazonosításában is, mivel személyes adatokat, címet, igazolványszámot lehet majd igényelni a nyilvántartásból. Még egy konkrét javaslatról ír a Népszava, mégpedig a kötelező felelősségbiztosítás nélkül közlekedő járművek kiszűréséről. A jelenleg is működő Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszert (TSM) hamarosan a biztosítatlan autók kiszűrésére is használja majd a hatóság.

A TSM kamerái összevetik a jármű rendszámát a nyilvántartásban szereplő biztosítási kötvényekkel, és ha szabályszegést észlelnek, jelzést küldenek a közúti ellenőrnek, aki megállíthatja a járművet.

(Kiemelt kép: Getty Images Hungary)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik