Közélet

Madeline, az első Down-szindrómás modell a New York-i divathéten

Madeline, az első Down-szindrómás modell a New York-i divathéten

Madeline Stuart 21 éves és imád modellkedni. 2015-ben döntötte el, hogy ezt szeretné csinálni, amikor édesanyjával, Rosanne-nel részt vett egy divatbemutatón szülővárosában, az ausztráliai Brisbane-ben. Rosanne-t váratlanul érte a lánya határozott kijelentése a jövőjét illetően, mert mindig is fiús lány volt, aki szívesen focizott a fiúkkal.

Madeline-t azonban nem lehetett eltéríteni a szándékától és 2018-ban ő volt az első olyan modell, aki Down-szindrómásként részt vehetett a New York-i divathéten.

Madeline karrierje akkor kezdődött, amikor egészségügyi okokból néhány éve elkezdett fogyókúrázni, a súlyvesztésről készült fotókat pedig édesanyja feltöltötte a Facebookra. A képeket több mint 7,2 millió alkalommal nézték meg egy hét alatt és 150 országban szerepeltek a híradásokban. Egy dél-afrikai divattervező is látta a képeket és megkereste Madeline-t, így jutott el a lány a New York-i divathétre.

A fiatal nő már több mint 60 alkalommal sétált végig a kifutón Londontól Párizson keresztül Dubajig és édesanyja mindenki azonnal elfogadta őt.

Vannak azért olyanok is, akik szerint Rosanne erőlteti rá a lányára a modellkedést, az édesanya azonban elutasítja a kritikákat: „A Down-szindrómás emberek nagyon-nagyon határozottak és iszonyú makacsok tudnak lenni. Ha Madeline nem akarna végigmenni a kifutón, egyszerűen leülne a padlóra és kész.”

Fotó: Andrew Kelly / Reuters
Madeline időbeosztása ugyanolyan, mint más modelleké: a nap egy egészséges reggelivel indul, aztán megcsinálják a haját és a sminkjét és gyakorol a következő divatbemutatóra. Ebédre mindig csirkés wrapet eszik. Fotó: Andrew Kelly / Reuters
Fotó: Andrew Kelly / Reuters
Fotó: Andrew Kelly / Reuters
Fotó: Andrew Kelly / Reuters
Fotó: Andrew Kelly / Reuters
Fotó: Andrew Kelly / Reuters
Rosanne már Madeline születésekor eltökélte, hogy lányának normális életet biztosít: „Amikor babád születik, az elvárás az, hogy mindenki gratuláljon neked. De amikor Down-szindrómás gyereked születik, nem gratulálnak, hanem sajnálkoznak.” Fotó: Andrew Kelly / Reuters
Fotó: Andrew Kelly / Reuters
Madeline kikapcsolódásképpen szívesen lóg az Ipadjén és videochatel a fiújával, Robbie-val, aki szintén értelmi fogyatékos – a paralimpiai játékokon ismerkedtek meg Ausztráliában, több mint négy éve. Fotó: Andrew Kelly / Reuters
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik