Közélet

Habony köre is benne volt a letelepedésikötvény-bizniszben

Rogán Antal elhitette a kötvénymesét és Magyarország elbukott 30 milliárd forintot a letelepedésikötvény-programmal – épp a napokban vont mérleget a korrupcióellenes ügyekben is aktív Transparency International. A közvetítők lenyeltek 60 milliárd forintot.

Rogán elhitette a kötvénymesét és Magyarország elbukott 30 milliárd forintot
Nem volt gazdasági oka a letelepedési kötvényprogram beindításának, de a közvetítők lenyeltek 60 milliárd forintot. A pocsék konstrukcióval az ország óriásit bukott, a kormány szerint a kritika hátterében Soros György áll. 

A Rogánnal régóta közeli viszonyban levő Habony Árpádhoz köthető személyek pedig ott sertepertéltek a kötvénybiznisz közelében – ez a következtetés vonható le azokból a dokumentumokból, iratokból, amelyek a Direkt36-hoz kerültek.

Mint írják, az elmúlt években számos sajtóhír jelent meg arról, hogy Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóhoz kötődő emberek részt vettek a kormány sokat bírált letelepedésikötvény-programjában. Ezek a cikkek többek között egy Habonnyal kapcsolatban álló grúz-izraeli üzletemberről, Shabtai Michaeliről, valamint a tanácsadót korábban képviselő Kosik Kristóf ügyvéd irodájáról szóltak.

E-mailek és egyéb iratok mutatják, hogy Shabtai részt vett a VolDan nevű cég működésében, amely Oroszországban árusított letelepedési kötvényeket. Van olyan dokumentum is, amely arról árulkodik, hogy Kosik ügyvédi irodájának egyik munkatársa intézkedett egy kötvényvásárló ügyében.

Shabtai Michaeli telefonon azt mondta a Direkt36-nak, hogy „semmi köze nincs az ügyhöz”, amikor pedig a portál a birtokában lévő, vele kapcsolatos dokumentumokról kérdezte, közölte, hogy a kérdésekre sem kíváncsi, majd azzal fenyegetőzött, hogy „büntetőeljárást” fog indítani. Habony Árpád, Kosik Kristóf és a VolDan nem válaszolt az írásban feltett kérdésekre.

(A kiemelt képen Habony Árpád látható. Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik