Közélet

A bevándorlás ellen hadakozó Orbán-kormány már 354 menekültet fogadott be idén

Idén eddig összesen 565 menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be és 354 fő részesült a nemzetközi védelem valamilyen formájában (menekült, oltalmazott, befogadott) – válaszolta a Napi.hu kérdésére a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH). Az október 9-i adatok alapján pedig 159 fő tartózkodik a két tranzitzónában.

A nemzetközi védelemben részesülők száma így alakult az elmúlt években: 2015-ben 508, 2016-ban 432, 2017-ben pedig 1291 menekültet fogadott be Magyarország.

A menedékkérők többsége afgán, iraki és szír állampolgárságú.

Mindezek az adatok kínosak lehetnek annak a kormánynak, amely nemrég újabb propagandakampányt indított – közel 6 milliárd forintból. „Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége el akar hallgattatni minket, mert kerítéssel védjük hazánkat és Európát. Ne engedjünk a zsarolásnak! Védjük meg Magyarországot!” – ez a videó fő üzenete, emlékeztet a lap.

Orbán a parlament őszi ülésszakának kezdetén mondott beszédét a bevándorlásellenes és -párti erők küzdelmére húzta fel. „Brüsszel a kapukulcsot akarja. A határvédelemhez azonban jobban értünk, mint bárki” – fogalmazott a kormányfő. Arról nem szól a kormány kampánya, hogy a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint jelenleg mintegy 25 ezer bevándorolt, letelepedett menekült szavazhatna az önkormányzati választásokon, jegyzi meg a Napi.hu

(Kiemelt kép: Orbán Viktor kormányfő a parlament alakuló ülésén 2018. május 12-én. Fotó: Marjai János / 24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik