Közélet

Kisfilm készült szülőkről, akiknek coming outolt a gyerekük

Az előbújás nem csak a leszbikus, meleg, biszexuális, queer, transznemű vagy interszexuális (LMBTQI) embereket érinti, hanem a szüleiket is. Nekik is meg kell tanulniuk feldolgozni ezt a helyzetet, sőt saját maguknak is elő kell bújniuk egy LMBTQI gyerek szülőjeként

– írja közleményében a Háttér Társaság, amely arról szól, hogy olyan szülőkről készült kisfilm, akiknek coming outolt a gyerekük.

Október 11-e a Nemzetközi Coming Out Day, amit magyarul leginkább az „Előbújás” napjaként emlegetnek. A dátum azért esett október 11-ére, mert ezen a napon tartották a Washingtoni Felvonulást a Meleg és Leszbikus Jogokért. A Háttér Társaság erre a napra készülve tette közzé a kisfilm előzetesét, a teljes filmet pedig október 25-én a Bem mozi tűzi műsorra.

Felmérések szerint a magyar népesség 5-8 százalékát teszik ki az LMBTQI emberek. Mégis

a magyarok 44 százaléka szégyellné, ha meleg vagy leszbikus lenne egy családtagja.

Ez a Európai Társadalmi Elemzések című reprezentatív kutatásból derült ki tavaly. Pontosan ugyanezt az eredményt mutatta a Budapest Pride idei felmérése is. Abból viszont az is kiderült, hogy a válaszadók 36 százaléka ugyan megpróbálná pozitívan fogadni egy családtagja előbújását, de úgy gondolja, romlana a kapcsoltuk a bejelentés után.

A Háttér Társaság egy friss kutatása szerint pedig

kilencszáz 13-21 év közötti válaszadó mindössze 24 százaléka mert teljesen előbújni a családjának.

A Háttér Társaság ezért indított külön programot arra, hogy az LMBTQI személyek szüleit támogassa.

Teljesen természetes, hogy amikor a gyereke előbújik, a szülő megijed. Félti a gyermekét, nem érti a helyzetet, magát hibáztatja, vagy tagadásban van. Az sem ritka, hogy maga a szülő homofób, és így nagyon hosszú út vezet az elfogadáshoz. Ezen az úton szeretnénk segítséget nyújtani a családoknak

– mondta Hauer Szilvia, a Háttér Társaság lelki egészség programvezetője.

A program keretében hat magyar szülő vállalkozott arra, hogy kisfilmben mondják el, ők hogyan élték meg ezt a folyamatot. Ezzel szeretnék segíteni a többi szülőt.

Kiemelt kép: Pablo PORCIUNCULA BRUNE / AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik