Közélet

Jeszenszky: Orbán kivezetheti az országot az EU-ból

„Ha egy klubtag elkezd a földre köpködni, akkor ki fogják dobni, nem törődve azzal, hogy kifizette a tagdíjat.”

A Népszavának Jeszenszky Géza azt mondja, a kormány maga Orbán Viktor, így külpolitikánk egyetlen célja is az, hogy ő legyen még sokáig a miniszterelnök. Nem elvek, koncepciók számítanak, az ország sikere sem cél, csak eszköz.

Pedig egy államférfinak, szemben a politikussal, távlatban kell gondolkodnia, abban, hogy milyen országot hagyunk hátra az utódainknak.

A felzárkózásra a 2030-as céldátum megvalósíthatatlan, ráadásul egy olyan ország kellene, amelyben nem csak a kisebbség érzi jól magát.

A külpolitika mellékesnek számít, a kormány konfrontatív politikája nem szolgálja a megegyezést nemcsak az EU mostani, hanem a jövőbeni vezetésével sem.

A volt külügyminiszter nem hiszi, hogy az EP-választások után a szélsőséges, euroszkeptikus pártok dominálnának. Ha ezen az úton megy tovább a kormány, azok is ellene fordulnak, akik korábban nem tették.

Akárki lesz az Európai Bizottság elnöke, kizárható, hogy az illető Magyarországgal vagy akár Lengyelországgal sokkal megengedőbb lenne. (…) Ha ezt folytatjuk, előbb-utóbb megisszuk a levét, minimálisan abban az értelemben, hogy csökkentik vagy megszüntetik az anyagi támogatásokat, de végső esetben eljuthatunk a kiválásig is.

A volt külügyminiszter az uniós támogatásról azt mondja, ha pénzt kap valaki, az sértegesse azt, akitől kapta.

Ha egy klubtag elkezd a földre köpködni, akkor ki fogják dobni, nem törődve azzal, hogy kifizette a tagdíjat.

Az uniós tagsággal Magyarország önként mondott le szuverenitása egy részéről. Minden tagállamnak alkalmakodnia kell, olyan nincs, hogy elvárjuk a szolidaritást a gazdasági helyzetünkre tekintettel, de a gazdagabb EU-országok belső problémáival nem törődünk.

Az uniós tagországoknak a bajban össze kell tartaniuk.  Emlékezzünk például az iszapkatasztrófára. Ki volt az, aki akkor elsőként a zsebébe nyúlt? Soros György.

Jeszenszky Géza annak örül, hogy a NATO-val nincs vita, bár azt kérdésesnek tartja, a nyugati szövetséggel, hogy egyeztethető össze az egyre meghittebb viszony Moszkvával. Reméli, Donald Trumpot  hamar elfelejtheti a világ,

az Egyesült Államok túl fog lépni ezen a kiszámíthatatlan külpolitikán és megosztó belpolitikán.

Szerinte a magyar-amerikai kapcsolatok még így sem felhőtlenek, egyértelmű üzenet volt, hogy az új nagykövet első budapesti útja a CEU-ra vezetett, és hiába van igazunk Ukrajnával szemben, Kijevre éppen az Egyesült Államok, illetve az EU hathatna.

Jeszenszky-Geza(210x140).jpg (jeszenszky géza)
Jeszenszky: Orbánt csak megintették, de ki is üthetik
"Nincs mese, visszakozni kell. Mindig jobb egy arcvesztés, mint egy nagy pofon, egy kiütésről nem is beszélve."

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik