Közélet

Vona végighívta az újságírókat, akik hazudtak róla a kampányban

Nem mindenki büszke arra, amit a kampányban tett.

Az újabban influenszerként, vloggerként próbálkozó volt Jobbik-elnök, Vona Gábor felhívott telefonon néhány újságírót, aki vagy akinek az orgánuma hazudott róla a választási kampányban. Vona szerint a „modern fake news hadviselést” rajta próbálták ki először Magyarországon, a kormánypárti sajtóban egyebek mellett azt állították róla, hogy

  • koccintott az aradi vértanúk kivégzésére,
  • homoszexuális orgiákra járt,
  • Allahot dicsőítette.

Vona azt mondja, bár számos helyreigazítási pert nyert meg az elmúlt hónapokban, fél évvel a választás után ezzel nem sokra megy, a történtek üzenete, hogy megéri hazudni és mocskos eszközökhöz nyúlni, mert nyerni csak így lehet.

A Jobbik volt elnöke pénteken közzétett egy videót, amelyben végighív néhány újságírót, „akik elvégezték a piszkosmunkát”.

Szervusz, Vona Gábor vagyok. (…) Megmondom őszintén, vannak bennem tüskék azzal kapcsolatban, amit rólam írtatok

– mondja például G. Fodor Gábornak, a 888.hu főszerkesztőjének, akivel azonban nem jut messzire. Az egykori politológus ugyanis állítólag nem érzékelte, hogy Vona ellen hazugságáradat indult volna.

Hecker Flórián, az Origo volt újságírója azt mondja: amiket írt, jellemzően „egyéni munkák” voltak, de akadt „kapott információ is és nem kvázi-újságírói munka”. Hecker hozzátette: neki legfeljebb az esetek tíz százalékában szóltak, hogy valamit meg kell írni. Azt is elmondta, ő azért „szállt ki”, és lett gazdasági újságíró, mert „a politikai média lelkülete ilyen”, és neki ebből elege lett.

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint nem büszke arra, amit a kampányban tett, így válaszolt:

Nem politikai szempontból nem vagyok rá büszke, hanem a személyiségem kapcsán nem vagyok rá büszke, mert politikai térbe kerültem, ami nem hiszem, hogy az én utam volt.

Gabay Dorka, a Magyar Idők újságírója azt hozza fel, hogy ő például sosem írt Vona vélelmezett homoszexualitásáról, mert ez az ő ingerküszöbét sem érte el. Hasonlóan érvel Huth Gergely Pesti Srácok-főszerkesztő, aki úgy érezte, az a pletyka, hogy Vona Terry Black-féle orgiákon vett részt, nem vág a lapja profiljába, ezért nem is vették át.

Vona szeretett volna Bayer Zsolttal és Ómolnár Miklóssal, a Ripost főszerkesztőjével is beszélni, de őket nem érte el.

Kiemelt kép: 24.hu / Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Olvasói sztorik