Közélet

Kizárta Volner Jánost a Jobbik-frakció, ketten kiléptek

A Jobbik frakciója péntek este úgy döntött, hogy kizárja soraiból Volner Jánost, a párt alelnökét. A kizárást 17-en támogatták, négyen ellenezték, hárman érvénytelen szavazatot adtak le.

A döntés hatására két másik képviselő, Fülöp Erik volt tiszavasvári polgármester és Apáti István (szintén a párt alelnöke) kilépett a képviselőcsoportból, amelyből a ciklus kezdete óta már a Mi Hazánk Mozgalomhoz csatlakozó Dúró Dórát is kizárták.

Volner, aki a párt egyik legismertebb politikusa, az előző ciklusban frakcióvezetője volt, napközben azt közölte: átvenné a Jobbik vezetését Sneider Tamás elnöktől, egyúttal az elnökség feloszlatását és rendkívüli tisztújító kongresszus összehívását kezdeményezte, mert ellenzi, hogy pártja vezetése „fúziót” hozzon létre a Jobbik és az LMP között.

Lapunk úgy tudja, hogy a Jobbik és az LMP vezetésében is fölvetődött, hogy a két párt közösen induljon a jövő évi EP-választáson, ez az, amit Volner – aki információnk szerint szívesen vezette volna pártja európai parlamenti listáját – határozottan ellenez. Egy belső levélben, amelyet a Figyelő ismertetett, egyenesen oszló hullának nevezte az LMP-t, amelyet egyértelműen a baloldalhoz sorolt. A közmédiának pedig azt mondta: nem akar Schmidt Mária és Ungár Péter fizetési listájára kerülni.

Volner már akkor közölte: ha kizárnák a frakcióból, megtartja mandátumát, noha a párt őt és a vele együtt távozó két képviselőt is mandátumának visszaadására szólította fel.

Bár Volner pártelnök szeretne lenni, Jakab Péter szóvivő közölte, az elnökség úgy döntött, hogy etikai eljárás indul Volner ellen, amely a pártból való kizárással is végződhet. Ez esetben szinte biztosra vehető, hogy Volner a Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalomban találhatna új politikai otthont (a szervezettel már korábban hírbe hozták), ez pedig további kilépések sorához, a Jobbik gyengüléséhez vezethet.

Jakab Péter egyébként azt mondta, Volner János ellen „az elmúlt három hónapban kifejtett tevékenysége” miatt indítanak etikai eljárást, a Jobbik választókerületi elnökeinek és szervezőinek címzett, szerinte hazugságokat tartalmazó levele „az utolsó csepp volt a pohárban”. Szerinte Volner levele „a Jobbik ellen hat, azaz a Fideszt segíti”. Hangsúlyozta: a párt semmilyen együttműködésre nem készül az MSZP-vel, a DK-val és a Momentummal, és országos megállapodásról az LMP-vel sincs szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik