Közélet

A megígért tanuszodák harmada sem készült el: van, ahol négy éve tették le az alapkövet

Óriási csúszásban vannak országszerte a kormány által megígért tanuszoda-építések – írta a 444.hu. A portál összefoglalója szerint mára 51 új tanuszodát kellett volna átadni a gyerekeknek, ám ennek a harmada sem készült el határidőre.

A kormány tanuszoda-építési programját Orbán Viktor 2013 végén, pár hónappal a 2014-es választás előtt harangozta be. Azt ígérte, hogy minden járásban lesz tanuszoda, majd Simicskó István akkori honvédelmi miniszter és Balog Zoltán akkori emberierőforrás-miniszter 2015-re ígérte a létesítményeket. Most már egyikük sem miniszter, a tanuszodák egy része pedig még mindig épül.

Az építkezéseket a központi költségvetésből állják, ahogyan a későbbi üzemeltetést is, az önkormányzatnak a telket kell biztosítania ehhez.

Az uszodaépítési program első ütemében eleve óriási csúszással írták ki a közbeszerzéseket, a szerződésekben szereplő határidőre egyetlen helyen sem volt átadás, Putnokon például 3 év telt el az alapkőletétel és a tanuszoda megnyitása között, miközben a kivitelezési költségek folyamatosan nőttek.

Az első ütemben szereplő 25 településből 16-ban volt végül szalagátvágás, hat helyen még dolgoznak valamin, három helyen pedig nem is dolgoznak semmin, mert még el sem kezdődött a munka – emlékeztet a portál.

A legkínosabb a gazdagréti, ahol 2014-ben alapkövet is avattak, már az is külön munka lesz, hogy kiszabadítsák a gaz alól. 

De ez még nem minden, az ugyanis nem számított, hogy az első ütem sem zárult még le, tavaly nyáron bejelentették, hogy indul a második, 26 településsel: Budakeszi, Cigánd, Csorna, Encs, Heves, Kapuvár, Kisbér, Kisvárda, Letenye, Mosonmagyaróvár, Orosháza, Pásztó, Pétervására, Pilisvörösvár, Rétság, Sarkad, Szécsény, Szentlőrinc, Tamási, Tapolca, Tét, Tiszakécske, Tiszavasvári, Várpalota, Vecsés, Zirc van az új listán.

Balog Zoltán, akkor még miniszterként 2016 végén azt ígérte, hogy 2018-ra nem lesz olyan járás Magyarországon, ahol nincs tanuszoda, így minden iskolás gyerek megtanulhat úszni. Ehhez képest a 26 településen nemhogy tanuszoda nem nyílt a mostani tanévkezdésre, de egyetlen kivétellel még a közbeszerzéseket sem írták ki.

Kiemelt kép: Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért és ifjúságért felelős korábbi államtitkára, Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, Szederkényi Károly gazdagréti plébános és Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes (b-j) a gazdagréti tanuszoda ünnepélyes alapkőletételén a XI. kerületi Gazdagréti út és Angyalka utca sarkán 2014. április 3-án. (MTI/Soós Lajos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik