Közélet

Futóverseny miatt megbénul a főváros a hétvégén

Az előzetes nevezések alapján minden idők legnépesebb futós és szabadidős eseménye lehet a hétvégi 33. Spar Budapest Maraton Fesztivál, melynek vasárnapi fő száma, a maratoni verseny országos bajnokság is lesz.

A szervező Budapest Sportiroda (BSI) tájékoztatása szerint 32 170 jelentkezést regisztráltak, ami már több a tavalyi összes nevezésnél (31 920), ráadásul a versenyszámok napján még lehetőség nyílik helyszíni nevezésre is.

A BSI adatai alapján a szombati, rövidebb távokra 18 ezren, míg a vasárnapi, hosszabb távú versenyekre 14 170-en jelentkeztek. Legtöbben a klasszikus, 42,195 kilométeres táv rajtjánál lesznek, eddig 6750-en jelezték indulási szándékukat.

A külföldi nevezések is csúcsot döntöttek, 96 országból – összesen 5100 futó – nevezett előzetesen, míg az eddigi rekord alkalmával 81 országból érkeztek résztvevők. A legtöbben idén is Franciaországból, Nagy-Britanniából és Németországból várhatók.

A fesztiválon 500 méteres esélyegyenlőségi futamot is rendeznek, melyre már eddig 500, fogyatékkal élő jelentkezett.

A maratoni fesztivált idén új helyszínen és új útvonalon bonyolítják le, a Liget projekt munkálatai miatt ugyanis 21 év után nem lehetett a központ a Városligetben.

A rajt és a cél ezúttal az ELTE lágymányosi campusánál lesz. Az útvonalat az M3-as metró felújítása miatt módosították, így a Duna két partján vezet, keresztül az Alagúton és a Margitszigeten. 

Szombaton a családi távokat rendezik meg 10 órai kezdettel, másnap 9 órakor rajtol a maraton – amely országos bajnokság is egyben -, 9.40-kor pedig a 30 kilométeres verseny. Újdonság, hogy idén minden célba érkező érmet kap.

Kiemelt kép: A 32. Spar Budapest Maraton résztvevői futnak a Lánchídon 2017. október 15-én. (MTI / Mónus Márton)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik