Közélet

Ötezer ukrán munkavállalót hozott be a kormány

450 millió forintot költöttek a programra.

450 millió forintot költött a kormány arra a kétéves programra, amelynek keretében ötezer ukrán állampolgár kapott munkavállalási engedélyt Magyarországon – írja az mfor.hu.

A portál felidézi, hogy a munkaerőhiány jelei már pár évvel ezelőtt megjelentek, emiatt indította el a kormány a programot 2016-ban, bár a „migránsok betelepítése elleni küzdelem” közepette nem verte nagydobra. A 2017-es költségvetés múlt pénteken benyújtott zárszámadási törvényjavaslata szerint a rendelkezésre álló 450 millió forintos keretet az utolsó fillérig felhasználták.

A program része volt, hogy ukrán székhelyű szervezetekkel állapodjanak meg Magyarországra irányuló munkaerő-közvetítésről, toborzó és közvetítő irodákat létesítsenek Ukrajnában, illetve informatikai adatbázist hozzanak létre a magyar vállalkozások munkaerő-igényéről. Az ötezer munkavállalási engedélyt kapott ukrán állampolgár közül 4600-an már legalább egy hónapot meghaladó munkaviszony keretében dolgoznak.

A kormány értékelése szerint a program betöltötte szerepét, és további működtetése biztosítja a cégek bizonyos munkaigényeinek kielégítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik