Közélet

Nagy bajok a nemzeti hulladékgazdálkodónál

Az ÁSZ szerint a társaság gazdálkodása, vagyongazdálkodása sem volt szabályszerű.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. 2013. december 18-tól 2016. december 31-ig tartó ellenőrzését. Megállapította, hogy a cég működésének szabályozottsága nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, gazdálkodása, vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű.

A társaság 2013. december 18-án került a magyar állam kizárólagos tulajdonába. A tulajdonosi jogokat az MNV Zrt. gyakorolta. A cég fő tevékenységi köre vagyonkezelés (holding) volt, közfeladatot nem látott el, közszolgáltatást nem végzett, hulladékgazdálkodással összefüggő operatív tevékenységet nem folytatott.

Az NHSZ Kft. 2016. évi beszámolója szerint összesen 33 működő társaságban rendelkezett 12,75 – 100,0 % közötti részesedéssel. 2013-ról 2016-ra a társaság mérlegfőösszege főleg a tőkeemelések és üzletrészvásárlások miatt 1,7 milliárdról 21,4 milliárd forintra  nőtt. 2014-től az MNV Zrt. összesen 3,4 milliárd forint értékben nyújtott támogatást a társaságnak.

Az ÁSZ szerint az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlása szabályszerű volt, de az NHSZ Kft. működésének szabályozottsága nem volt megfelelő, 2013 végéig nem rendelkezett számviteli politikával, így szabályzatokkal, számlarenddel sem. A számviteli politika és a pénzkezelési szabályzat nem követte a jogszabályi változásokat, számlarendje nem felelt meg a törvényi előírásoknak.

A társaság gazdálkodása 2014-ben, 2016-ban nem volt szabályszerű, a személyi jellegű ráfordításokat nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően számolták el. Éves beszámoló mérlegét 2013-2014-ben nem támasztotta alá leltárral. A 2013-2014. évi beszámolók közzététele nem történt meg határidőre. Beszámolási kötelezettségének 2015-2016-ban a cég már szabályszerűen eleget tett.

A társaság vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, mert a vagyon nyilvántartása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A támogatási szerződések elszámolása határidőn túl történt – közölte az ÁSZ, amely az NHSZ Kft. ügyvezetőjének négy javaslatot fogalmazott meg. Azokra 30 napon belül kell intézkedési tervet készíteni.

Fotó: MTVA bizományosi / Róka László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik