Közélet

Tőkés Rudolf: Orbán egy pláne-ember lett

A Széchenyi-díjas professzor szerint ennél még a névtelenség is jobb.

A 168 Órának Tőkés Rudolf Széchenyi-díjas amerikai politológus azt mondja, Donald Trump maga az amerikai tragédia, tömény félreértés, egy nagy nemzet tudatának káosza, orientációs zavara.

A magát konzervatív demokratának valló professzor felidézi, ’56-os magyarként miként lett elismert amerikai tudós, tért haza, kezdett ’87 táján az ellenzékkel és az állampárt bomlásával foglalkozni.

A magyar politikusokról lesújtó a véleménye, a jelenlegi elittől semmit sem vár, mert tagjai a kádárizmus és a korrupció világától is érintettek.

A liberális demokrácia szerinte 50 év múlva lesz újra  elérhető.Szerinte Magyarország jelenleg csak Orbán Viktor miatt érdekes, egyébként rég elfejtettek volna minket.

Nagyon ciki helyzetben Orbán

Az ország miniszterelnöke annak a triumvirátusnak a tagja, melyet az amerikai sajtó Putyin-Erdogan-Orbán-vonal néven emleget. Az ember ilyenkor azt gondolja: ennél még a névtelenség is jobb.

Szerinte a NER a rendszerváltás hiányosságainak köszönhető. Tudható volt, a demokrácia előbb-utóbb leépül. Valamennyi kormány a demokráciáról beszélt, de mindegyik kőkeményen őrizte az átlagember államfüggőségét.

Ezt konzerválta a katasztrofális mértékű áfa, illetve az, hogy a dolgozók csaknem fele állami alkalmazott. Ez mitől lenne demokrácia? – teszi fel a kérdést.

Újragondolta Orbánt is

A professzor új könyve, az Újragondolt történelem címét azzal magyarázza, hogy térségünkben az egymást követő rezsimek újraírják a történelmet, ami szintén nem kedvez a demokratikus fejlődésnek.

Még az uniós tagság is a legrosszabb nemzeti tulajdonságunkat, a potyautas-mentalitást hozta ki a magyar politikusokból. A NER-ben túl sok minden múlik Orbánon, pedig kódolható, hogy az orosz kapcsolatok kibontakoztatása az uniós pénz elapadása után működésképtelen lesz.

Az Indexnek is nyilatkozó tudós elárulja, 2015-ben Orbánt még azért tartotta elfogadhatónak, mert a „maffiaállam” és a hasonlók sokáig hőzöngésnek tűntek.

Orbán egy pláne-ember lett

Neki bizonyítékok kellettek, ami sokáig nem volt. Ő főleg külpolitikai kérdésekkel foglalkozott, úgy látja, Orbán máig nem érti az Egyesült Államokat, az orosz kapcsolata pedig maga a rejtély, a teljes csőd.

A szocialisták idején is rengeteg életveszélyes stikli volt az oroszokkal, de attól megáll az esze, ahogy a kormányfő most Putyinnak „az obsitos KGB-s alezredesnek” gazsulál. Orbánék hiába remélnek az amerikai kapcsolatban fordulatot, a magyar politikai jelenlét az Egyesült Államokban mindig is nulla volt.

Ami neki a legfájóbb, hogy Orbán egy pláne-ember lett. Egy újságírónak három név jut az eszébe, ha le akarja dorongolni a Trumphoz hasonlókat a világban, az első Putyin, a második Orbán, végül jön Erdogan.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik