Közélet

Szobor talapzatára vésték Balog Zoltán bölcsességét

Azt azért megvárta az alkotó a név feltüntetésével, hogy ne legyen miniszter.

Balog Zoltán nevét őrzi a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából a XVI. kerületben felállított szoborkompozíció – írja a Népszava.

Tavaly ősszel avatták fel Sashalom és Rákosszentmihály határánál „Közép-Európa legnagyobb reformációs emlékhelyét”, itt található Bocskai István, Kálvin János és Luther Márton egész alakos bronzszobra is. A szoborállítást Szatmáry Kristóf fideszes képviselő kezdeményezte, alapítványt hozott létre, amely a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Banktól 81 millió forint támogatást kapott. Az avatóünnepségen még miniszterként mondott beszédet Balog Zoltán.

A szobrok talapzatán bibliai idézetek találhatók, a kompozíció középpontjában pedig szökőkút, káváján a következő felirattal: „Tartsd meg a hitet, újítsd meg és erősítsd meg a hitet, és akkor ez a hit megtart téged”. A szoboravatás idején még nem szerepelt az idézet mellett annak forrása, ezt mostanra pótolták: Balog Zoltán nevét vésték fel a szöveg mellé.

R. Törley Mária szobrászművész azt mondta, a mondat még tavaly nyáron, az alapkőletételkor hangzott el a minisztertől, és annyira megtetszett neki, hogy elhatározta, ez a gondolat lesz a kompozíció középpontjában. De úgy döntött, Balog Zoltán nevét csak akkor fogja felvésetni, amikor már nem lesz miniszter. Egyébként úgy gondolja, hogy Balog nem miniszteri, hanem lelkipásztori minőségében tartott ott beszédet.

A politikus – aki bár lemondott képviselőségéről is, de kuratóriumi elnöke maradt a fideszes Polgári Magyarországért Alapítványnak, és a miniszterelnök romaügyi biztosa – a lapnak elmondta: R. Törley Mária engedélyt kért tőle, hogy felvésse az idézett mondatot, amit nagyon megtisztelőnek talált, így szívesen hozzájárult. Ezt az emlékművet állító kuratórium is támogatta. (Fotó: MTVA bizományosi / Jászai Csaba)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik