Közélet

Bocsánatkérést várnak Semjéntől a számik

Szerintük a miniszterelnök-helyettes az ő sértegetésükkel akarja elterelni a figyelmet arról, hogy egyáltalán nem volt rendben svédországi vadászata.

Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes bocsánatkéréssel tartozik a számi nép felé, amiért általánosítóan, rossz színben festette le őket a magyar parlamentben – jelentette ki Paul Kuoljok, a svédországi számi kisebbség önkormányzatának elnöke. Semjén ugyanis korábban azzal próbálta győzködni az ellenzéket svédországi vadászata kapcsán, hogy

luxusról különben szó sincsen, próbáljon ön egyszer egy légtérben öt, egyébként hótrészeg számival eltölteni néhány éjszakát, és akkor megtudja, hogy milyen azon a vidéken vadászni.

A 444 idézi Kuoljok és Per-Olof Nutti számi nemzetiségi képviselő nyilatkozatát, akik szerint Semjén ezzel csak el akarja terelni a figyelmet arról, hogy vadászata nem volt rendben a helyi jog szerint, és a hatóságok is nyomoznak az ügyben. Svédországban ugyanis nincs olyan, hogy valaki számi területen csak úgy rénszarvasvadászatot szervezhet, ahogy Semjén állítja.

Azzal pedig, hogy a miniszterelnök-helyettes hótrészegnek nevezte a számikat, érzékeny pontra tapintott, náluk ugyanis rasszista sértésnek számít, ha részegesnek bélyegzik őket. Korábban ugyanis a Skandináv-félsziget északi részein élő őslakosok elnyomását a számik részegességére hivatkozva intézményesítették a svéd, norvég és finn gyarmatosítók. (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik