Közélet
Szolnok, 2018. szeptember 25.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyára új laborépületének avatásán 2018. szeptember 25-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Orbán: A gazdaságban is bekövetkezett az országépítés korszaka

24.hu
24.hu

2018. 09. 25. 16:08

A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata és leginnovatívabb területe, cél a további növekedés és az, hogy az ágazat részesedése a nemzeti összterméken belüli jelenlegi 6 százalékról 8 százalékra nőjön – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyárában létesült új épület avatásán.

A miniszterelnök a gyógyszerészek világnapja alkalmából emlékeztetett arra, hogy Magyarországon közvetlenül 14 ezer embernek ad munkát az ágazat, közvetve pedig 34 ezer családnak nyújt megélhetést.

A kormányfő gratulált a Béres Gyógyszergyár újabb 3,2 milliárd forint értékű fejlesztéséhez, amelyhez a kormány a Nagyvállalati beruházás támogatási program keretében 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá.  A beruházás keretében 37 új munkahelyet hoztak létre, így a helyben foglalkoztatottak száma a kezdeti 64-ről mára 300 fölé emelkedett.

Szolnok, 2018. szeptember 25.
Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, balra) érkezik a Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyára új épületének avatására 2018. szeptember 25-én. Mellette Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke (j2), mögötte Varga Mihály pénzügyminiszter (b2) és Szalay Ferenc polgármester (j3, félig takarásban).
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, balra) érkezik a Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyára új épületének avatására 2018. szeptember 25-én. Mellette Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke (j2), mögötte Varga Mihály pénzügyminiszter (b2) és Szalay Ferenc polgármester (j3, félig takarásban)
(MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Orbán Viktor felidézte, hogy az elmúlt több mint két évtizedben a Béres Gyógyszergyár szolnoki üzemében 10 milliárd forint feletti értékben történt fejlesztés, a legutóbbi alig egy évvel ezelőtt.

A miniszterelnök elismerően szólt a Béres család sikertörténetéről, mint mondta: az erős piaci versenyben nincs is más út a sikerhez, mint újabb termékek fejlesztése és a meglévők korszerűsítése. „Ilyen történetekből kellene sok még Magyarországnak.”

Orbán Viktor azt mondta: mindent megtesznek azért, hogy minél több magyar családi vállalkozás bejárhassa azt az utat, amely már a Béres Gyógyszergyár mögött van. A cég magyar tudással, fejlesztéssel és munkaerővel dolgozik. A kormányfő hangsúlyozta:

a mi szívünkhöz pedig természetesen az a siker áll a legközelebb, ami piros-fehér-zöld színű.

A tavaszi választások óta eltelt fél évben a Béres Gyógyszergyáré a tizedik átadott üzem, ez összesen csaknem 65 milliárd forint értékű beruházást jelent. A magyar gazdaság ma évi 4-5 százalék közötti ütemben növekszik, ez a szám 2010-ben a nullához volt közel – idézte fel. A foglalkoztatottság csaknem 70 százalék, 2010-ben ez az 55 százalékot sem érte el. Ma már majdnem 4,5 millióan dolgoznak, közel a teljes foglalkoztatottsághoz – közölte, hozzátéve: igazolva látja korábbi döntéseiket, amely szerint „jövőt munkára és a családokra lehet építeni”.

A kormányfő szerint el kell érni, hogy a hazai tulajdonú vállalatok részesedése a magyar exportból a jelenlegihez képest legalább 50 százalékkal növekedjen. A magyar gazdaság 4-6 százalék közötti növekedéséhez kellenek a nemzetközi nagy vállalatok is, de csak azokra nem lehet támaszkodni. A válság ugyanis megmutatta, hogy amikor „beüt a krach”, mindenki hazaviszi a pénzét és a nemzetközi nagyvállalatoknak is van otthonuk. 

A magyar gazdaság akkor lesz biztonságban, ha a magyar vállalatok és vállalkozások súlya az országban meghaladja majd a nemzetközi vállalatokét – jelentette ki Orbán Viktor.

Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke elmondta: a beruházás keretében egy 2500 négyzetméter alapterületű használaton kívüli élelmiszeripari üzem megvásárlásával és átalakításával, a legmagasabb elvárásoknak megfelelő, korszerű minőség-ellenőrzési laboratóriumot hoztak létre, analitikai vizsgálati és kutatás-fejlesztési eszközök, valamint gyártógépek telepítésével újabb infrastrukturális fejlesztést hajtottak végre, bővítették kutatás-fejlesztési bázisukat és újabb termékek gyártási feltételeit megteremtő gyártóterületet alakítottak ki.

A cég árbevételének döntő részét a belföldi értékesítés jelenti, de az árbevétel 20 százaléka már az exportból származik.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) az eseményen elmondta: augusztán 30-án, Szolnok város napja alkalmából Béres József kapta meg Szolnok város díszpolgára címet, hiszen “a város nagyon sokat köszönhet a Béres-családnak”. Jelezte, hogy a város adóbevételeihez 110 millió forinttal járul hozzá a Béres Gyógyszergyár.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.