Közélet

Többségben vannak, akik szerint a kormányt, és nem az országot meszelték el

Még a fideszesek 41 százaléka is így vélekedik a Sargentini-jelentésről.

A magyarok 51 százaléka szerint a kormányt, és nem az országot ítéli el a Sargentini-jelentés – ez derül ki a Publicus Intézet kutatásából, amit a Vasárnapi Hírek megbízásából készítettek. Ezzel szemben 28 százalék véli úgy, hogy Magyarországot büntetik a strasbourgi döntéssel.

Még a fideszesek 41 százaléka szerint is a kormányé a felelősség, de a kormánypárt szavazóinak ugyanekkora százaléka gondolja, hogy az országot marasztalta el az Európai Parlament. Az MSZP-Párbeszéd szavazók 55, a jobbikosok 38 százaléka szerint szól a kormánynak a jelentés.

A felmérésben rákérdeztek arra is, hogy az EU-ra tartozik-e, hogy egy tagállam követi-e a demokratikus normákat, vagy az az adott ország belügye. 14 százalék szerint teljes mértékben beleszólhat ebbe az Európai Unió, 46 százalék szerint pedig részben. 31 százalék véli úgy, hogy ez kizárólag az adott országra tartozik.

Ezzel némileg ellentmondásban áll, hogy a magyarok 66 százaléka gondolja azt, hogy az unióhoz tartozás Magyarország anyagi érdeke, de ettől még az értékrend tekintetében nem kell hozzá igazodni. Amikor úgy tették fel a kérdést, hogy a jogállami normák megsértése esetén be kell-e avatkoznia az EU-nak, azzal 52 százalék értett egyet, és 42 százalék nem.

A válaszadók 89 százaléka gondolja úgy, hogy még egy kétharmaddal megválasztott kormány sem tehet meg bármit, és számon lehet kérni a tetteit. Érdekes módon a Fidesz táborának 90 százaléka is egyetért ezzel. (Fotó: Europress – AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik