Közélet

Patyi András kikutatta, nagyon kell a közigazgatási bíróság

Szerinte azt a köz érdekében már régen vissza kellett volna állítani.

A Magyar Időknek Patyi András immár a Kúria önkormányzati tanácsának elnökeként azt mondja, mindig is vissza akart térni a  bírói karba, mert szerinte a

jogászi munka csúcsa, ha valaki az ország legfelsőbb bíróságán dolgozhat.

Szeptember elején nevezték ki újra bírónak. Az általa vezetett tanács elbírál választási, népszavazási ügyeket, de ő öt évig nem járhat el olyan ügyben, amelyben a Nemzeti Választási Bizottság  érintett, hiszen szeptemberig ő állt a testület élén. Ilyen ügyekben egy másik tanácselnök irányítja a munkát.

Mivel sajtóhírek szerint Patyi András vezetheti a felállításra váró közigazgatási bíróságot, ezért talán nem meglepő, hogy annak feltétlen híve. Azt mondja, Trócsányi László miniszter mellett nemcsak a téma kutatója, de azon kevesek közé tartozik,

akik majd húsz éve hangoztatják, hogy az 1949-ben feloszlatott közigazgatási bíróságot újra fel kellett volna már állítani a rendszerváltáskor. Ugyanakkor sohasem késő a történeti alkotmány ezen vívmányát helyreállítani.

Számára a kutatásai visszaigazolását jelentette, amikor erről az Országgyűlés az Alaptörvény módosításával döntött. Szerinte a közigazgatási bíróság egyszerre kell féken tartani a közigazgatási szerveket és figyelnie a közérdekre.

Patyi András tagadja, hogy az NVB elnökeként a Fidesznek kedvező döntéseket hozott, szerinte ezek a vádak teljesen alaptalanok, hisz sok olyan döntést is helybenhagyott a Kúria, amellyel kapcsolatban kormánypárti elfogultságot állítottak.

Kiemelt fotó: MTI/ Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik