Közélet
Tihany, 2010. november 23.
Török Gábor, a Vision Consulting igazgatója felszólal a Korrektúra 2010 címû médiakonferencián, a Club Tihany Hotel- és Konferencia Központban.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Török Gábor: Orbán rendszere erősebb Horthyénál és Kádárénál is

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 09. 16. 16:02

Orbán Viktor Európa sorsát befolyásoló politikus lett, a nemzetállami-szuverenista gondolkodás egyfajta szimbóluma a kontinensen – nyilatkozta Török Gábor a hvg.hu-nak. A politológus több témában is elmondta véleményét, például a jövő évi választásokról – uniós és önkormányzati – is kifejtette álláspontját, amelyeknek szerinte nincs belpolitikai tétje:

az ellenzék sem ambíciójában, sem képességeiben és lehetőségeiben nem veszélyeztetheti 2019-ben a kormány hatalmát.

Szerinte Budapesten sincs igazán tétje a választásoknak, ahol összefogással verhetőnek tűnik a Fidesz. Török erre azt mondta, hogy ez csak kockás papíron tűnik így, valójában a kormánypártnak minden erőforrása megvan ennek megakadályozására.

Az egyik a kétharmad, amivel, ha szükséges, akár az utolsó pillanatban úgy szabhatja át a választás feltételeit, ahogy számára kedvező. A másik, még ennél is fontosabb erőforrása pedig maga az ellenzék, amelynek egy része, akár szándékosan, akár nem, azon dolgozik, hogy ne állhasson fel működőképes koalíció a Fidesszel szemben.

– mondta.

A politológus ismét beszélt arról, hogy Orbán Viktor hatalmát jelenleg nem veszélyezteti semmi. Mint mondta:

Az orbánizmusnak nincs sajátos intézményi rendszere, ezért is nehéz jól megragadni a lényegét. Nem tudok jobb nevet mondani rá, mint tömegdemokratikus díszletek mögött létrehozott királyság. Ahol egyetlen személy irányítja a tág értelemben vett politikai folyamatokat, nem elsősorban a jog, hanem a karizma, a belé vetett hit és a tőle való félelem segítségével.

Török rámutatott, hogy Orbán nemcsak a politikai, hanem a gazdasági ellenakaratot is le tudta gyengíteni, pedig 2010 előtt a gazdasági élet legfőbb szereplői erősebbek voltak a „mindenkori miniszterelnöknél”.

A politológus úgy vélte:

Szerintem több, elsősorban belső hatalmi ellenerő volt a Horthy-rendszerben és talán még a Kádár-rendszerben is. Illetve mindkettő folytatható lett volna a névadójuk halála után is, ha az a rendszereiknek véget vető nagy nemzetközi történések előtt következik be. Az orbánizmus más: erősebb, de törékenyebb. Szabadabb kezet ad most a vezetőjének, de abban a pillanatban véget ér, amikor a király kikerül a képletből.

Orbán ambíciója Törököt is érdekli, ám arra „sajnos nincs rá megnyugtató válasza”.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.