Közélet
Budapest, 2018. július 3.
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára felszólal a gyülekezési jogról szóló, valamint a magánélet védelmérõl szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. július 3-án.
MTI Fotó: Soós Lajos

Kommunistázva magyarázta el a bírák kinevezését az államtitkár

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 08. 27. 19:24

Ha már szocialisták kérdezték.
Korábban a témában:

Írásbeli kérdéssel fordult az MSZP-s Gurmai Zita és Mesterházy Attila az igazságügyi miniszterhez, hogy megtudják, mi alapján választják ki a tisztviselőket a bírók közé. Ezt a hvg.hu szúrta ki.

Bővebben kifejtve, a két képviselő amiatt érdeklődött, mert tavaly a szaktárca átírta a bírói pályázatok értékelésének szabályait, így jóval könnyebben lehet bíró a közigazgatási tisztviselőkből. Ugyanis, ahogy Trócsányi László egy interjúban elmondta, szerinte a közigazgatási bíráskodáshoz szükséges az erős közigazgatási szaktudás.

Trócsányi miniszter helyett Völner Pál államtitkár válaszolt a kérdésre. A válasz érdemi része, hogy az nevezhető ki bírónak, aki a harmincadik életévét betöltötte, és minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy rátermettségének, képzettségének és szakmai tudásának megfelelően közhivatalt viseljen. Ezután jön a válaszban a „vörös farok”:

Természetesen megértem, hogy az MSZMP utódpártjának tagjaiként huszonnyolc évvel az első szabadon választott népképviselet megalakulása után is nehéz elfogadniuk, hogy a leendő bírákkal szemben többé nem elvárás sem az MSZMP (vagy korábbi MDP) tagság, sem pedig más politikai szempont, hanem a jogállamiság elvének megfelelően, a tisztség kizárólag szakmai felkészültség, képzettség és rátermettség alapján, pályázat útján nyerhető el

– írta Völner. (Fotó: MTI / Soós Lajos)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.