Közélet

Olcsóbban engedte be a nőket egy fővárosi szórakozóhely, 400 ezres bírságot kaptak

Hátrányosan megkülönböztették a férfiakat.

Egy férfi kérelmező panaszolta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) előtt, hogy 2018 májusában magasabb összegű belépődíjat kellett fizetnie egy fővárosi szórakozóhelyen, mint a nőknek. A különbség abban mutatkozott meg, hogy a nők 1000 forintos belépődíj mellé 500 forint értékű, fogyasztásra jogosító kupont is kaptak, eközben a férfiak számára 2500 Ft volt a belépés és kupon nem járt a belépőjegyhez — számol be a júliusi döntés hátteréről az EBH.

A szórakozóhelyet üzemeltető gazdasági társaság általánosságban vitatta, hogy a kérelmezővel szemben hátrányos megkülönböztetést alkalmazott volna, azonban érdemben a panaszra nem reagált, az abban foglaltakat nem cáfolta, védekezést nem terjesztett elő, ugyanakkor többször kifejezte egyezségkötési szándékát, utalva a hatóság egy korábbi határozatára. A kérelmező az egyezségkötési ajánlatot nem fogadta el.

A hatóság megállapította, hogy a kérelmező a kérdéses napon ténylegesen megjelent a szórakozóhelyen, ahol azért fizetett 2500 forint összegű belépődíjat, mert férfi. Hozzá képest a nők sokkal kedvezőbb feltételekkel, 1000 forintos díjjal és 500 forint értékű ingyenes fogyasztási lehetőséggel léphettek be az egységbe.

Az EBH döntése szerit a kérelmezővel szemben a gazdasági társaság a neme miatt megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott. Szankcióként a hatóság megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását és 400 000 forint bírságot szabott ki a gazdasági társasággal szemben.

Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik