Közélet
detail of popping champagne on black background

Olcsóbban engedte be a nőket egy fővárosi szórakozóhely, 400 ezres bírságot kaptak

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 08. 27. 13:54

Hátrányosan megkülönböztették a férfiakat.
Korábban a témában:

Egy férfi kérelmező panaszolta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) előtt, hogy 2018 májusában magasabb összegű belépődíjat kellett fizetnie egy fővárosi szórakozóhelyen, mint a nőknek. A különbség abban mutatkozott meg, hogy a nők 1000 forintos belépődíj mellé 500 forint értékű, fogyasztásra jogosító kupont is kaptak, eközben a férfiak számára 2500 Ft volt a belépés és kupon nem járt a belépőjegyhez — számol be a júliusi döntés hátteréről az EBH.

A szórakozóhelyet üzemeltető gazdasági társaság általánosságban vitatta, hogy a kérelmezővel szemben hátrányos megkülönböztetést alkalmazott volna, azonban érdemben a panaszra nem reagált, az abban foglaltakat nem cáfolta, védekezést nem terjesztett elő, ugyanakkor többször kifejezte egyezségkötési szándékát, utalva a hatóság egy korábbi határozatára. A kérelmező az egyezségkötési ajánlatot nem fogadta el.

A hatóság megállapította, hogy a kérelmező a kérdéses napon ténylegesen megjelent a szórakozóhelyen, ahol azért fizetett 2500 forint összegű belépődíjat, mert férfi. Hozzá képest a nők sokkal kedvezőbb feltételekkel, 1000 forintos díjjal és 500 forint értékű ingyenes fogyasztási lehetőséggel léphettek be az egységbe.

Az EBH döntése szerit a kérelmezővel szemben a gazdasági társaság a neme miatt megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott. Szankcióként a hatóság megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását és 400 000 forint bírságot szabott ki a gazdasági társasággal szemben.

Fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.