Közélet

Nyolc embertől vonta meg az állampolgárságot Áder János

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 08. 24. 09:09

Hivatalos indoklás nincs, de a hivatkozott törvény szerint szabálytalanul szerezhették meg.

Július 31-ig összesen nyolc személy magyar állampolgárságának megvonásáról döntött Áder Jánosírja a hvg.hu a Magyar Közlönyben megjelent tájékoztatás nyomán.

A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által ellenjegyzett határozatok egyikében sem szerepel indoklás, csak az érintett neve és születési adata, valamint az, hogy a döntést az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés i) pontja, illetve a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 9. §-a alapján, a Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére hozta az államfő.

A vonatkozó törvény szerint „a magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.