Közélet

Lázár bejegyzéseihez már nem nyúlhatnak a Facebook magyar moderátorai

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 08. 09. 09:46

Nyilatkozott egy volt munkatárs, aki a kampány idején a magyar nyelvű tartalmak felügyeletével foglalkozott.

Nyilatkozott a 444-nek egy magyar férfi, aki a 2018-as választási kampány idején a Facebook moderátoraként dolgozott Berlinben. A magyar nyelvű tartalmakat néhány tucatnyi ember moderálja, ők valójában nem is a Facebook alkalmazottai, hanem egy Arvato nevű cégnek dolgoznak. Ennek ugyanaz a német Bertelsmann a tulajdonosa, mint az RTL-csoporté. A jelentkezők nagy része az utolsó pillanatig nem is tudja, hogy a Facebookon megjelenő tartalmakat kell szűrnie.

A Zoltán álnéven nyilatkozó férfi azt mondta, vitatkoztak azon, hogy töröljék-e Lázár János hírhedt bécsi videóját, ő például fennhagyta, mert véleményes volt, de egy új munkatárs a törlés mellett döntött, és a moderátorok többsége egyetértett vele. Ezek után beszélt arról a politikus, hogy megdöbbentőnek tartja, hogy a migránsokról nem lehet őszintén beszélni, mert a Facebookon cenzúra van, és nyilvánvaló, hogy el akarják hallgatni az emberek elől a valóságot.

Bécsbe ment rettegni Lázár János
Megnézte a bevándorlókat.

A videó egyébként azért volt problémás, mert miközben Lázár János arról beszélt, hogy milyen rossz körülmények uralkodnak az osztrák főváros egyik kerületében a bevándorlók miatt, ezt még a felvétel képkockái sem igazolták, rendezett és tiszta utcák látszottak békésen sétálgató emberekkel.

Végül a magyar moderátorok feje fölött visszatették Lázár videóját, őket pedig utasították, hogy nem nyúlhatnak a politikus bejegyzéseihez és az Origo cikkeihez sem, azokat egyből az írországi központba kell továbbítaniuk, ott döntenek róla.

Az írországi központ moderációért felelős munkatársa a 444-nek elmondta, hogy Lázár bécsi videóját a hírértéke miatt állították vissza. Arra kitérő választ adtak a Facebooknál, hogy miért mondták a magyar moderátoroknak, hogy ne nyúljanak Lázár és az Origo posztjaihoz. Azt mondták, senki nem áll a moderáción felül, de vannak kiadványok, amikre kiemelt figyelmet fordítanak, és általánosságban azzal érveltek, hogy egy vitatott bejegyzés miatt mégsem törölhetik egy ország legnagyobb újságjának Facebook-oldalát (látogatottság alapján egyébként a második-harmadik legnagyobb az Origo).

Zoltán elmondta: bár a munkakörülmények és a fizetés korrekt, nagy a fluktuáció, mert mentálisan nagyon kimerítő egész nap az internet legaljával foglalkozni, gyűlölködő bejegyzéseket olvasni és erőszakos videókat nézni. A moderációra nyilvános tartalmi irányelvek vonatkoznak, eszerint például tilos a Facebookon az erőszakra buzdítás, a pornográfia vagy a kisebbségek megalázása, de vannak nem nyilvános szabályértelmezések is, amelyek a moderátoroknak segítenek eldönteni, mit töröljenek. Ezek azért nem nyilvánosak, hogy nehezebb legyen kijátszani őket.

A volt moderátor egyébként úgy vélekedett: nem elvek alapján alakítják a szabályokat, hanem kőkemény üzleti érdekek határozzák meg azokat, a cél, hogy az emberek minél több időt töltsenek a Facebookon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.