Közélet

Lázár bejegyzéseihez már nem nyúlhatnak a Facebook magyar moderátorai

Nyilatkozott egy volt munkatárs, aki a kampány idején a magyar nyelvű tartalmak felügyeletével foglalkozott.

Nyilatkozott a 444-nek egy magyar férfi, aki a 2018-as választási kampány idején a Facebook moderátoraként dolgozott Berlinben. A magyar nyelvű tartalmakat néhány tucatnyi ember moderálja, ők valójában nem is a Facebook alkalmazottai, hanem egy Arvato nevű cégnek dolgoznak. Ennek ugyanaz a német Bertelsmann a tulajdonosa, mint az RTL-csoporté. A jelentkezők nagy része az utolsó pillanatig nem is tudja, hogy a Facebookon megjelenő tartalmakat kell szűrnie.

A Zoltán álnéven nyilatkozó férfi azt mondta, vitatkoztak azon, hogy töröljék-e Lázár János hírhedt bécsi videóját, ő például fennhagyta, mert véleményes volt, de egy új munkatárs a törlés mellett döntött, és a moderátorok többsége egyetértett vele. Ezek után beszélt arról a politikus, hogy megdöbbentőnek tartja, hogy a migránsokról nem lehet őszintén beszélni, mert a Facebookon cenzúra van, és nyilvánvaló, hogy el akarják hallgatni az emberek elől a valóságot.

Bécsbe ment rettegni Lázár János
Megnézte a bevándorlókat.

A videó egyébként azért volt problémás, mert miközben Lázár János arról beszélt, hogy milyen rossz körülmények uralkodnak az osztrák főváros egyik kerületében a bevándorlók miatt, ezt még a felvétel képkockái sem igazolták, rendezett és tiszta utcák látszottak békésen sétálgató emberekkel.

Végül a magyar moderátorok feje fölött visszatették Lázár videóját, őket pedig utasították, hogy nem nyúlhatnak a politikus bejegyzéseihez és az Origo cikkeihez sem, azokat egyből az írországi központba kell továbbítaniuk, ott döntenek róla.

Az írországi központ moderációért felelős munkatársa a 444-nek elmondta, hogy Lázár bécsi videóját a hírértéke miatt állították vissza. Arra kitérő választ adtak a Facebooknál, hogy miért mondták a magyar moderátoroknak, hogy ne nyúljanak Lázár és az Origo posztjaihoz. Azt mondták, senki nem áll a moderáción felül, de vannak kiadványok, amikre kiemelt figyelmet fordítanak, és általánosságban azzal érveltek, hogy egy vitatott bejegyzés miatt mégsem törölhetik egy ország legnagyobb újságjának Facebook-oldalát (látogatottság alapján egyébként a második-harmadik legnagyobb az Origo).

Zoltán elmondta: bár a munkakörülmények és a fizetés korrekt, nagy a fluktuáció, mert mentálisan nagyon kimerítő egész nap az internet legaljával foglalkozni, gyűlölködő bejegyzéseket olvasni és erőszakos videókat nézni. A moderációra nyilvános tartalmi irányelvek vonatkoznak, eszerint például tilos a Facebookon az erőszakra buzdítás, a pornográfia vagy a kisebbségek megalázása, de vannak nem nyilvános szabályértelmezések is, amelyek a moderátoroknak segítenek eldönteni, mit töröljenek. Ezek azért nem nyilvánosak, hogy nehezebb legyen kijátszani őket.

A volt moderátor egyébként úgy vélekedett: nem elvek alapján alakítják a szabályokat, hanem kőkemény üzleti érdekek határozzák meg azokat, a cél, hogy az emberek minél több időt töltsenek a Facebookon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik