Közélet

Az államtitkár szerint az új stadionok miatt nő a meccsek nézőszáma

A 2009-2010-es szezonban átlagosan 3115 fő látogatta a meccseket, az elmúlt szezonban ez 2907-re nőtt.

Egy focival kapcsolatos kijelentést kért számon Orbán Viktoron két jobbikos képviselő, Szilágyi György és Apáti István: a miniszterelnök a választási kampány idején, a diósgyőri stadion bejárásán beszélt arról szurkolóknak, hogy hiányzik neki a mérkőzésekről a pirotechnika, és nem érti, hogy az MLSZ miért tiltja. Akkor felhívták a figyelmét, hogy ezt a törvények tiltják, amire Orbán úgy reagált, hogy a kormánypártok megszavaznák az ezzel kapcsolatos módosítást.

A Jobbik szerint el kell fogadni, hogy a nézők a foci szeretete és a meccshangulat miatt mennek ki a mérkőzésekre, a hangulatfokozó elemeket pedig nem tiltani kell, hanem ellenőrzött és biztonságos keretek között engedélyezni. A két képviselő írásbeli kérdésében arról érdeklődik a miniszterelnöknél, hogy készek-e változtatni a szabályozáson, és mit akarnak tenni annak érdekében, hogy a meccseket mindenhol hasonló feltételek mellett lehessen látogatni.

Azt is megjegyzik: a szurkolók az elköltött súlyos közpénzmilliárdok ellenére nem tértek vissza a stadionokba, mégpedig azért, mert a politika őket tartja bűnbaknak a hazai labdarúgás eredménytelensége miatt.

Orbán Viktor helyett a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba válaszolt. Felhívta a figyelmet: a pirotechnikai termékek stadionon belüli használatát nemcsak az MLSZ biztonsági szabályzata, hanem a FIFA és az UEFA előírásai is tiltják.

Szeretném arra is felhívni a figyelmüket, hogy a labdarúgó-mérkőzések nézőszám-növekedésében nagy szerepet játszottak a stadionépítések, korszerűsítések, mint ahogy a kamerarendszerek kiépítése, valamint a névre szóló jegyértékesítés bevezetése is. A sportszervezetek által alkalmazott beléptető és klubkártya-rendszerek célja, hogy a mérkőzések családbarát események lehessenek, és a szurkolók biztonságban érezhessék magukat

– tette hozzá Dömötör.

Az államtitkár által emlegetett nézőszám-növekedés mellé számokat is tett a 444, azt írják: a 2009-2010-es szezonban 3115 fő volt a meccsenkénti átlagos nézőszám, a 2014-2015-ös szezonban 2505, a 2017-2018-asban pedig 2907. (Fotó: MTI / Földi Imre)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik