Közélet

TEV: Siklósi Beatrix minden szempontból alkalmatlan az M5 vezetésére

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) levélben fordult a Médiatanács elnökéhez és az MTVA vezetéséhez, arra kérve őket, hogy bírálják felül Siklósi Beatrix kinevezését az M5 Kulturális csatornájának élére. A TEV megdöbbenéssel értesült a kiábrándító hírről, hogy a közismert antiszemita provokátort ismét olyan pozícióba helyezték, amelynek betöltésére minden szempontból alkalmatlan a TEV megítélése szerint.

A TEV emlékeztet, hogy közmédia egyik kulcsfontosságú pozíciójába most egy olyan embert neveztek ki, akinek korábbi tevékenysége miatt már számos kritika érte az MTVA-t.

Siklósi Beatrix 2003-ban, az Éjjeli Menedék című műsor szerkesztőjeként, meghívta David Irvinget, a holokauszttagadás miatt több országból kitiltott és jogerős börtönbüntetéssel sújtott brit történészt, aki többek közt arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom „antiszemita pogrom volt” a „zsidó kormány” ellen. A szerkesztőnek botrányos körülmények között kellett távoznia a közmédiából.

2007-től Siklósi az Echo Tv-ben folytatta az Éjjeli Menedéket. A műsorban Szálasitól vett idézettől sem riadtak vissza. Közösségi oldalán, több alkalommal is, a holokausztot relativizáló, antiszemita, rasszista, kirekesztő tartalmakat idézett.

Ezek után, 2014-ben, Siklósi főszerkesztői kinevezést kapott az MTVA Vallási, Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek élére. A hír hallatán a magyarországi történelmi egyházak vezetői közös levélben tiltakoztak. Azt írták:

Siklósi Beatrix (…) személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására.

Az MTVA vezetése akkor úgy döntött a tiltakozás hatására, hogy elveszi Siklósitól a vallási műsorokat. A szerkesztő a nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek vezetőjeként dolgozott tovább.

A TEV szerint a felsorolt esetek egyike is elegendő lenne annak megállapításához, hogy Siklósi Beatrix munkássága nem felel meg a Médiatörvényben és az NMHH Közszolgálati Kódexében foglalt szakmai és etikai alapelveknek, ezért alkalmatlan az M5 kulturális csatorna vezetésére.

A Tett és Védelem Alapítvány arra kéri az NMHH elnökét, hogy tegyen meg mindent a kinevezés felülbírálata érdekében. Az Alapítvány hasonló kéréssel fordul az MTVA vezetéséhez is, mert megítélése szerint Siklósi Beatrix kinevezése szégyenfolt a nemzeti egységet szimbolizáló közszolgálati médium működésében, amely rombolja az intézmény jó hírét, és gátolja küldetésének teljesítését.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik