Közélet
A V4-ek és Ausztria belügyminiszteri találkozója Budapesten

29 elítélt rendőrt és börtönőrt tartott állományban Pintér

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 07. 10. 14:46

A miniszter erről maga dönthet, pedig ellenzékben a Fidesz még a bíróságtól is elvette volna a felmentés lehetőségét.

Pintér Sándor döntése értelmében 29 olyan személy maradhatott a rendőrség, illetve a büntetés-végrehajtás állományában, akiket a bíróság jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt – közölte a Magyar Helsinki Bizottság. A szervezet emlékeztet: a fideszes kormánytöbbség olyan törvénymódosítást szavazott meg, aminek értelmében 2012 óta a belügyminiszter állományban tarthat olyan rendőröket és börtönőröket, akikre akár két év felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki.

A Magyar Helsinki Bizottság közérdekűadat-igénylésére adott válaszból kiderül, hogy 2012 és 2017 között ötven felmentés iránti kérelmet kapott a miniszter.

A Fidesz 2011-ben annak ellenére változtatott a szolgálati törvényen, és adott lehetőséget a miniszternek a beavatkozásra, hogy 2009-ben, amikor a szocialista kormánytöbbség megszüntette ezt a lehetőséget, az akkor ellenzéken lévő jobboldal egyenesen azt szerette volna elérni, hogy még a bíróságnak se legyen lehetősége a bűnelkövető rendőrök mentesítésére, és a testületben tartására.

A Magyar Helsinki Bizottság munkatársa, Tóth Balázs 2009-ben, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának ülésén külsős szakértőként emlékeztetett, hogy a 2006-os zavargások után, amikor megszülettek az első ítéletek, úgy látszott, hogy konszenzus alakul ki a kérdésben, és készültek is tervezetek, amelyekben az állt: ha egy rendőrt szándékos bűncselekmény miatt felfüggesztett  szabadságvesztésre ítélnek, előzetes mentesítés esetén se maradhasson a rendőrség kötelékében.

Ezt a jelen lévő akkori ellenzéki képviselők, köztük Semjén Zsolt nagy tetszéssel fogadták, és kifogásolták, hogy csak a miniszteri pardont szüntetik meg Bajnaiék, a bíróit nem. Kormányon viszont már megszavazták a miniszteri jogkör visszaállítását. (Fotó: MTI / Soós Lajos)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.