Közélet

33 milliárdot szedtek be chipsadóra, de tételesen csak 10 millióval számoltak el

Legalább 10-15 oldalas, tételes listát vártak Kásler Miklóstól.

Nem tud elszámolni a kormányzat a népegészségügyi termékadóként beszedett összeggel – mondta a Népszavának Lukács László, a Jobbik országgyűlési képviselője. A politikus írásban kérdezte Kásler Miklós humán minisztert arról, hogy milyen népegészségügyi programokra fordította a kormány a népegészségügyi termékadóból származó bevételt.

A válaszból azonban tételes elszámolás helyett csak annyi derül ki, hogy a befolyt pénzek jelentős mértékben járultak hozzá az egészségügyi ágazatban dolgozók bérfejlesztéséhez. Kásler Miklós megbízásából a válasz Rétvári Bence államtitkártól érkezett hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2,5 millió forintból Iskolabüfé fesztivált szervezett, és újabb 2,3 millió forintból a Merőkanál kampány részeként megkeresték az ország legjobb konyhás nénijét.

Az élelmiszeripari szereplők az adó általuk befizetett összegének maximum 10 százalékát levonhatják az adójukból és ezt az egészségmegőrző programokra fordíthatják önállóan, vagy csatlakozhatnak a népegészségüggyel foglalkozó állami hivatalok programjaihoz. Tavaly összesen 840 millió forintos adókedvezményt kaptak a cégek ilyen jogcímen a cikk szerint.

Az ellenzéki politikus azt remélte, legalább 10-15 oldalas tételes listát kap majd, melyben áttekinthetően részletezik, hogy pontosan mire ment el ez az összeg.

Fotó: Wikipédia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik