Közélet

Még magyar állampolgár az ukrán származású terrorista

Pintér belügyminiszter szerint azonban azt el fogják venni Vladimir G.-től.

Demeter Márta (LMP) kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert miként kaphatott magyar állampolgárságot az a férfi, akit a szlovák rendőrség 2018. június 19-én Kassán fogott el.

Az ukrán származású, nemzetközileg körözött, terrorista múlttal rendelkező férfi Szlovákiában Vladimir G. név alatt élt.

A szlovák ügyészség közölte: emberöléssel való fenyegetés, túszejtés, szándékos testi sértés, terrorizmus, köztisztviselő elleni támadás és más bűncselekmények miatt körözték.

A terrorista elfogását hetekig készítették elő, miután információk szerint a körözött férfi terrorcsoportokat láthatott el fegyverrel.

Ezek okán az ellenzéki képviselő azt kérdezte Pintér Sándortól:
1. Hogyan kaphatott magyar állampolgárságot a Vladimir G. név alatt élő ukrán származású terrorista, aki nemzetközi körözés alatt állt?
2. Az egyszerűsített honosításkor jeleztek-e Vladimir G. esetében a magyar hatóságok  nemzetbiztonsági vagy közbiztonsági kockázatot?
3. Amennyiben nem, ez hogyan történhetett meg az említett férfi hosszú bűnlajstroma ellenére?
4. Amennyiben nemzetbiztonsági kockázatot állapítottak meg vele kapcsolatban, hogyan kaphatott magyar állampolgárságot ?
5. Visszavonják-e hivatalból az említett személy magyar állampolgárságát?

Pintér Sándor belügyminiszter közölte, az ukrán férfi Hollóházán 2012. augusztus 7-én kért magyar állampolgárságot, amit október 19-én meg is kapott.

Az egyszerűsített honosítási eljárásban sem közbiztonsági, sem nemzetbiztonsági kockázat nem vetődött fel. A nevezett nemzetközi körözés alatt nem állt. Az illetékes kormányhivatalnál pedig már folyamatban van a férfi magyar állampolgárságának visszavonása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik