Közélet

Vietnamban is egy új magyar bevándorlási lehetőséget népszerűsítenek

Kína után Vietnamban is megjelentek olyan hirdetések, amelyek egy új magyar bevándorlási lehetőséget népszerűsítenek – írja a Direkt36. A cikk szerint több cég is hirdet egy olyan lehetőséget, amelyben magyarországi ingatlant vásárló vietnamiak szerezhetnek magyar tartózkodási engedélyt.

A hirdetések szerint az ingatlanbefektetési bevándorlást a 2007-es, külföldiek tartózkodását és beutazását szabályozó törvény teszi lehetővé. Az egyik hirdetés megemlíti azt is, hogy ezt a lehetőséget a tavaly lezárt, számos bírálatot kapott letelepedésikötvény-program alternatívájának szánják.

Bár az ingatlanbefektetést népszerűsítő cégek között több olyan is akad, amelyek a kötvényprogramban is részt vettek, a két lehetőség között vannak lényeges különbségek. Egyrészt az igények pozitív elbírálása – szemben a kötvényprogrammal – nem garantált, a hirdetők szerint havi legfeljebb pár tucat jelentkező reménykedhet abban, hogy megkapják a magyarországi tartózkodást.

A Belügyminisztérium azt közölte a Direkt36-tal, hogy a „magyar kormány semmiféle ingatlanalapú programot nem indított”. Az ingatlanbefektetési lehetőséget hirdető egyik cég, a korábban a kötvényprogramban is részt vevő Innozone Holdings Ltd. tulajdonosa, Földvári Gábor pedig azt mondta a lapnak, hogy nem állami programot reklámoznak, hanem azzal kísérleteznek, hogyan lehet a törvény által kínált lehetőségeket kihasználni.

A korábbi kínai hirdetésekhez hasonlóan a vietnami befektetőket célzó reklámok is próbálnak vonzó képet festeni Magyarországról. A hirdetések kiemelik, hogy a magyar tartózkodási engedély birtokában szabadon lehet utazni a Schengen-övezet bármely országába.

Hozzáteszik azt is, hogy magas szintű az oktatási rendszer, közel 20 Nobel-díjasa van Magyarországnak, az egyik hirdetési oldal pedig a magyar kormány bevándorlási politikáját is dicséri: az elmúlt öt év egyik legfontosabb lépéseként utal „a főként iszlám országokból érkező migránsok elleni kerítés” megépítésére.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint szó sincs a kötvényprogram feltámasztásáról:

Vietnamban csalók próbálják meg lejáratni az országot, akik ellen büntetőeljárást kezdeményezünk. Semmilyen ingatlanalapú letelepedési program nincsen, ezért a nagykövetséget utasítottuk, hogy tegye meg a szükséges lépéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik