Közélet

Simicska is úgy számolt: Orbán marad 2030-ig

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 07. 05. 07:13

Annak, hogy az oligarcha feladta, nemcsak üzleti, hanem lélektani okai is voltak.

A Népszava szerint Simicska Lajos azért száll ki az üzleti életből, mert úgy érezte, nincs esély Orbán Viktor leváltására demokratikus úton. A lap úgy tudja, hogy a vevő, Nyerges Zsolt tegnap többször is hívta Vörös Józsefet, aki nemcsak a MAVIR felügyelőbizottságának elnöke, hanem Mészáros Lőrinc ügyvédje és Orbán Viktor egyik legbizalmasabb embere.

Ez egy háttéralkut sejtet. Cserébe azért, hogy „megfelelő áron” veszik meg érdekeltségeit, az oligarcha „visszavonul”. Az ügylet mögött meghúzódó lélektani tényezőkről Simicska Lajos egyik névtelen ismerőse beszélt a lapnak.

Egy ilyen kétharmad után Lajosban megerősödött a meggyőződés, hogy nincs értelme folytatni, Orbán Viktort valószínűleg nem lehet demokratikus eszközökkel leváltani.

Az oligarcha környezetének meggyőződése, hogy választási csalások nélkül döntetlen-közeli lett volna az eredmény. Folytatta volna, de  értelmetlennek tartja, miután az újabb kétharmadot az ellenzék és a társadalom túlnyomó többsége is tudomásul vette.

Lajosban ráadásul az elmúlt időszakban megerősödött a meggyőződés, hogy a nemzetközi korszellem változásait nézve Orbán Viktornak valóban megvan az esélye rá, hogy 2030-ig hatalmon maradjon. Lajos akkor 70 éves lesz. Akkor már mit kezdjen? Akkor kezdje megújítani a magyar politikát?

A Simicska Lajos részéről sok szempontból logikus bejelentés után a Népszava szerint az a legnagyobb kérdés, hogy Nyerges Zsolt miből tudta megvenni Simicska üzleteit.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.