Közélet

Már Ádert emlegeti a DK a benzinár miatt

A párt szerint visszasírja az ország a Gyurcsány-kormány alattit.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke annak kapcsán, hogy az újabb 7 forintos emelés után újra 400 forint felett jár a benzinár, emlékeztett rá, mit mondott Áder János 2004-ben. A jelenlegi államfő ellenzékben még azt követelte, hogy

a kormány 250 forintos értéken fagyassza be a benzin árát, mert ha ez nem történik meg, az azt jelenti, hogy a kormány továbbra is nyerészkedik az embereken. Ha meg azok a jóslatok igaznak bizonyulnak, hogy a benzin ára esetleg eléri majd a 300 forintot, annak összes következményéért a koalíciónak kell vállalnia a felelősséget.

Az ellenzéki politikus szerint a Fideszt most nem zavarja a jóval magasabb benzinár, az ország pedig

visszasírja a Gyurcsány-kormány alatti benzinárat, amelynek a Fidesz akkor a befagyasztását követelte.

A DK szerint Orbánék átverték az embereket, aminek mindenki megfizeti az árát. A magas benzinár látszani fog a boltok polcain is, a megnövekedett szállítási költségeket is az emberek állják majd a  bevásárláskor. A DK szerint a magyar családoknak súlyos tízezrekbe kerül, hogy a Fidesz éppen olyan felelőtlen kormányon, mint amilyen ellenzékben volt.

A Fidesz egyébként 2002 és 2010 között valóban több százszor követelt azonnali üzemanyagadó- és áfacsökkentést. Az azóta bezárt Népszabadság korábbi összeállítása szerint Áder Jánosénál talán még szembetűnőbb, mit mondott Orbán Viktor 2004. májusában,  236 forintos árnál.

Az állam nyerészkedik a magasabb üzemanyagárakon. A Fidesz szerint vagy a jövedéki adót kell drasztikusan, 20 százalékkal csökkenteni, vagy a benzin áfáját.

Már a választási győzelem után, 2010. májusában (333 forintos árnál) Varga Mihály jelenlegi pénzügyminiszter is megszólalt.

Azt mindenkinek be kell látni, hogy jó lenne, ha az áfa, a jövedéki adó és minden más csökkenne, de ma elsősorban arra kell koncentrálnunk, azokra az adótételekre, amelyek a foglalkoztatást akadályozzák.

2011. júliusában (370 forintnál) pedig Szijjártó Péter mostani külgazdasági és külügyminiszter tette nyilvánvalóvá, nincs is közük ehhez.

Ha van ember, akinek vajmi kevés köze van a benzin és a gázolaj árának alakulásához, akkor az a nemzetgazdasági miniszter, ugyanis azokat egyértelműen világgazdasági tényezők befolyásolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik