Közélet

Különleges ajándékot kapnak a Bethesda kórházban gyógyuló gyerekek

A gyógyuláshoz önmagában nem elég az orvosság, a műtét, a fásli; a szeretetteljes, barátságos közeg megteremtése, a lelki egyensúly legalább olyan fontos, gyerekeknél meg különösen.

Ezért egyedülálló a Bethesda Gyermekkórház Egészségszövők című, saját kiadású terápiás mesekönyve, mely tartalmuk és szimbólumaik révén gyógyulást elősegítő verseket és meséket tartalmaz. A könyv megjelenése a kórház részéről igazi csapatmunka: a szerkesztő dr. Tamásné Bese Nóra, a kórház kommunikációs vezetője, a szövegeket két, meseterápiában jártas szakpszichológus, Korzenszky Klára és Szegleti Gabriella, valamint Sorompó Anett, kórházi szociális munkás, családterapeuta válogatta, aki a könyv egyik illusztrátora is egyben, a felelős kiadó pedig maga a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, dr. Velkey György.

A gyógyítás komplex folyamat. Nálunk nem a betegség a legfontosabb, hanem a gyermek és családja, valamint a beteget körülvevő kis világ

– hangsúlyozta a hétfői könyvbemutatón a főigazgató.

Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

Eredetileg gyermek aneszteziológus vagyok, tudom, mennyit számít egy műtétnél, hogyan állunk a beteghez és családjához. Otthonos légkörben az altatás, a műtét is elviselhetőbb, a szövődmény kockázata is csökken. Mesekönyvünk is az otthonosságot erősíti, hiszen a mese és az ének a gyermek világa, általa könnyebben megértjük őt és családját, ők pedig minket, ezáltal bekerülünk a gondolataikba, érzéseikbe. Ezért van az, hogy jól ismert mesék mellett a fekvőbeteg osztályon dolgozók képei is bekerültek a mesekönyvbe.

A főigazgató nem, de Bese Nóra szerkesztő elárulta, hogy a főigazgató aneszteziológusként altatás előtt mindig énekelt a gyerekeknek, például Radnóti Miklós Éjszaka című versét is – hiába, a lélek a lényeg.

A kórházban töltött hosszú idő a fájdalmak, a bizonytalanság, az ismeretlenség miatt nagy érzelmi megterhelést jelent gyermeknek és szülőnek egyaránt – mondja Korzenszky Klára klinikai szakpszichológus, a könyv szerkesztője, énekesnő (a könyvbemutatót az ő éneklése nyitotta és zárta.)

Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

Célunk, hogy eszközt adjunk a kezükbe, hiszen a meseolvasás a szülő-gyermek kapcsolatra is jótékony hatással van, a fantáziavilágban való kalandozás pedig oldja a szorongás

– tette hozzá.

Arra, hogy a képek miért akvarellel készültek, Sorompó Anett illusztrátor válaszol: „Engedelmes, mégis engedetlen festék, csak egyszer lehet felfesteni, nem javítható, akárcsak a gyermekeknek szóló szavaink. Ha a gyermek rossz állapotban van, oda kell figyelnünk arra, mit mondunk. Az akvarell is így viselkedik; nem felejti el, ha rossz helyre festünk valamit, viszont ha megtaláltuk az adott rajz, szín helyét, csodákra képes a könyv.”

Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

Az Egészségszövőkből minden, hosszabb időt kórházban töltő gyermek kap egy példányt, de az egy-egy napot bent fekvő kis betegek számára is hozzáférhető lesz a könyv. A tervek szerint a kórház orvosai felolvasnak majd a bátorságot, biztonságot, kitartást növelő mesékből, melyeket CD-n, videómegosztón fognak terjeszteni, így oszlatva el a félelmet és megerősítve a bizalmat a kórház dolgozói iránt.

Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik