Közélet

Irodalmi lehülyézést kapott párttársától a fideszes polgármester

Vannak okos emberek, akik tehetségtelenek. És vannak tehetséges emberek, akik nem okosok. És aztán végtelen tömegben vannak, akik nem okosok, nem is tehetségesek. Végül mindig ezek győznek.

T. Mészáros András érdi polgármesternek címezte ezeket a Márai Sándortól származó sorokat búcsúzóul Tekauer Norbert fideszes önkormányzati képviselő, az érdi női kézilabdacsapat klubelnöke és a stábja.

A hétvégén hat sportvezető jelentette be távozását, miután a csütörtöki közgyűlésen a polgármester indoklás nélküli indítványára kirúgták posztjáról az Érdi Sport Kft. vezetőjét, Szántó Erzsébetet. Tekauerék az NB1-es csapat honlapján közzétett búcsúlevelükben azt írták:

T. Mészáros András javaslatára … a testület „indoklás nélkül” visszahívta ügyvezető igazgatónkat! Az indoklás nélküli „visszahívás intézménye” diktatúrákban és banánköztársaságokban gyakorlat!

Szántó Erzsébet 2009 óta különböző vezetői posztokon vett részt az önkormányzat tulajdonában lévő Érdi Sport Kft. tevékenységében, T. Mészáros tavaly év végén még kitüntetésben részesítette, amiért gazdasági számításaival hozzájárult az új aréna megvásárlásának elindításához.

A kirúgás valódi oka a múlt csütörtöki közgyűlésen sem derült ki.

A felmentésről szóló szavazást megelőző félórás vitában mindkét oldal kölcsönös vádakkal illette egymást, de láthatóan kerülték, hogy a nézeteltérés valódi hátterét nyilvánosságra hozzák.

T. Mészáros előállt azzal, hogy az edzőcsarnok-beruházás ellehetetlenítése, és egyéves csúszása miatt döntött úgy, hogy a jövőben nem akar együtt dolgozni az Érd Sport vezetőjével, de Szántó Erzsébet és Tekauer reagálásából egyértelművé kitűnt, hogy nem ez a valós indok. Szántó elmondta, hogy nem az önkormányzat saját pénzéből indult el a fejlesztés, ezért a beruházás ki van szolgáltatva a külső forrásoknak, a pályázatok elfogadásától függ, hogy milyen ütemben megy a munka.

A polgármester párttársa, Tekauer pedig arra hívta fel a közgyűlés figyelmét, hogy a csúszások a városban tervezett többi beruházás esetében egyáltalán nem zavarják a polgármestert.

Az Ercsi úti futballpálya kiemelt kormányzati beruházás, megvan rá a pénz, és öt éve nem történik egyetlen kapavágás sem

– példálózott a fideszes képviselő további két olyan példát felhozva, ahol a késlekedés miatt rég le lehetett volna váltani a menedzsmentet, ám ez eddig soha nem jutott a polgármester eszébe.

Közelebb hozhat az ellentétek lényegéhez, hogy T. Mészáros a kirúgással egy időben egy másik döntést is megszavaztatott a testülettel. A múlt heti közgyűlés módosította az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyonáról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló rendeletet. A módosítással T. Mészáros magához ragadta a nagyértékű szerződéskötésekkel kapcsolatos döntések jogát. Ezentúl az összes önkormányzati tulajdonú cég, így többek között az Érdi Sport Kft. 50 millió forint alatti kötelezettségvállalásainak jogait a polgármester gyakorolja.

Az Érdi Sport Kft. 450 milliós árbevétel mellett 80 milliós mínuszban zárta tavalyi évet. A bevétel negyede tao-támogatásként folyt be a céghez, de az önkormányzat is több mint 200 millióval segítette a működést. Az éves beszámoló szerint a veszteség nagy részben a sportcsarnokvásárlással kapcsolatos tagi kölcsön miatt keletkezett.

Kiemelt képünkön T. Mészáros András, Érd polgármestere. Fotó: Soós Lajos / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik