Közélet

Ezért nem találják az Erzsébet hídi bombát

A tűzszerész búvárok gyakorlatilag vakon tapogatják a Duna medrét, erős a sodrás és árad a folyó. Szó szerint akkor lesz meg, ha valaki megfogja.

A rendőrség hétfőn jelentette be az Erzsébet híd környékének lezárását reggel nyolc órától egy, a Duna medrében talált II. világháborús bomba miatt. Azóta sem történt semmi, annyira nem értjük miről van szó, hogy beindult a tréfálkozás is, miközben 30 tűzszerészünk közvetlen életveszélyben dolgozik a vízen és a víz alatt.

Visz a víz és semmit nem látni

Szóval mi történt és történik? Korábban, egy Dunába borult autó mentése során civil búvárok jelezték, hogy a mederben nagy valószínűséggel fel nem robbant bombát találtak az Erzsébet hídtól mintegy 100 méternyire. Megjelölték a hely GPS-koordinátáit, majd hosszas egyeztetés kezdődött a tűzszerészek és a rendőrség között a kiemelés időpontjáról.

Így tűzték ki a mai, keddi napot, hajnaltól 30 szakember dolgozik a helyszínen, a parancsnok egy aknamentesítő hajó fedélzetéről koordinálja a búvárok munkáját. Csakhogy:

A folyó vízszintje a duplájára emelkedett, nagyon erős a sodrás, a látótávolság pedig gyakorlatilag nulla. A tűzszerészek a kezükkel tapogatják a folyó medrét, így keresik a szerkezetet. Amíg meg nem találják, addig a felszíni korlátozások sem lépnek életbe

– mondja a 24.hu-nak Markovics Zita, a HM Tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

Várni kell

Amíg mi elégedetlenkedünk, hogy mikor és mit zárnak le, és nem tudjuk, mikor merre kerüljünk, addig a Dunában tűzszerész búvárok a brutális sodrásban teljesen vakon puszta kézzel próbálnak kitapogatni egy 100 kilós szovjet légibombát.

A viccnek sincs helye, mint látható nem arról van szó, hogy tegnap leszúrtak mellé egy zászlót, és ma már nem találják, hol is jelöltek. A katonák közvetlen életveszélyben dolgoznak.

A bomba mérete és eredete persze csak feltételezés, biztosat majd megtalálása, kiemelése után mondhatunk, és ekkor döntenek a sorsáról is. A kommunikációs tiszt folyamatos tájékoztatást ígért.

Frissítünk!

Találtak egy bombát a Dunában
Így kedd délután már nem kell forgalomkorlátozásra számítani az Erzsébet-hídnál.

(Kiemelt kép: MTI/Lakatos Péter)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik