Közélet

Nem kap több pénzt az államtól a Jobbik

24.hu
24.hu

2018. 07. 01. 12:20

A Magyar Államkincstár július 1-jétől kezdi csökkenteni azon pártok támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék korábbi vizsgálata jogszabályellenes finanszírozást állapított meg. Két pártnál (az időközben megszűnt Együtt és a Magyar Liberális Párt) már májusban levonta ennek mértékét. A Jobbik Magyarországért Mozgalom esetében ugyanakkor – tekintettel arra, hogy már közel fél éve mentesülnek a tartozás teljesítése alól – a kincstárnak semmilyen további fizetési könnyítést nincs módjában nyújtani, közölte a szervezet.

A jogszabályok értelmében az a párt, amelyről bebizonyosodik, hogy tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, köteles annak összegét a költségvetésbe befizetni, továbbá állami támogatása ugyanekkora mértékben csökken. A Magyar Államkincstár április végéig egyetlen párttól sem vonta le a tartozás összegét a nekik járó állami támogatásból. Az Együtt és az MLP 1 százalékot sem ért el az áprilisi választáson, így nem kap támogatást a költségvetésből. Ettől a két párttól a számvevőszék már levonta a tiltottnak minősített állami támogatás mértékét.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért Párt, a Magyar Szocialista Párt és a Lehet Más a Politika a következő négy évben is részesülnek állami támogatásban, tőlük a kincstár 2018. júliustól vonja le, illetve kezdi levonni a megállapított összegeket.

Ez ugyanúgy vonatkozik a Jobbik Magyarországért Mozgalomra is, hiszen, ahogyan a számvevőszék fogalmaz, már január 24-ét  követően is teljesíteniük kellett volna, ráadásul bebizonyosodott az is, hogy a büntetés kifizetésére összegyűjtött pénzt kampánycélokra fordította a párt.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom – mivel az Állami Számvevőszék által megállapított 331,6 millió forintos tiltott támogatás jelentősen meghaladja a párt júliusban esedékes költségvetési támogatását – nem juthat közpénzhez, mindaddig, amíg a teljes összeget le nem vonják a pártot megillető állami támogatásból.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.