Közélet

Nem kap több pénzt az államtól a Jobbik

A Magyar Államkincstár július 1-jétől kezdi csökkenteni azon pártok támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék korábbi vizsgálata jogszabályellenes finanszírozást állapított meg. Két pártnál (az időközben megszűnt Együtt és a Magyar Liberális Párt) már májusban levonta ennek mértékét. A Jobbik Magyarországért Mozgalom esetében ugyanakkor – tekintettel arra, hogy már közel fél éve mentesülnek a tartozás teljesítése alól – a kincstárnak semmilyen további fizetési könnyítést nincs módjában nyújtani, közölte a szervezet.

A jogszabályok értelmében az a párt, amelyről bebizonyosodik, hogy tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, köteles annak összegét a költségvetésbe befizetni, továbbá állami támogatása ugyanekkora mértékben csökken. A Magyar Államkincstár április végéig egyetlen párttól sem vonta le a tartozás összegét a nekik járó állami támogatásból. Az Együtt és az MLP 1 százalékot sem ért el az áprilisi választáson, így nem kap támogatást a költségvetésből. Ettől a két párttól a számvevőszék már levonta a tiltottnak minősített állami támogatás mértékét.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért Párt, a Magyar Szocialista Párt és a Lehet Más a Politika a következő négy évben is részesülnek állami támogatásban, tőlük a kincstár 2018. júliustól vonja le, illetve kezdi levonni a megállapított összegeket.

Ez ugyanúgy vonatkozik a Jobbik Magyarországért Mozgalomra is, hiszen, ahogyan a számvevőszék fogalmaz, már január 24-ét  követően is teljesíteniük kellett volna, ráadásul bebizonyosodott az is, hogy a büntetés kifizetésére összegyűjtött pénzt kampánycélokra fordította a párt.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom – mivel az Állami Számvevőszék által megállapított 331,6 millió forintos tiltott támogatás jelentősen meghaladja a párt júliusban esedékes költségvetési támogatását – nem juthat közpénzhez, mindaddig, amíg a teljes összeget le nem vonják a pártot megillető állami támogatásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik