Közélet
Szigetvár, 2012. április 21.
Kolovics János Szigetvár polgármestere ünnepi beszédét mondja. A város fõterén tartott ünnepségen adta át az államfõi feladat- és hatásköröket gyakorló Kövér László házelnök a polgármesternek a Civitas Invicta - A leghõsiesebb város címet igazoló okiratot.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Felfüggesztett börtönre ítélték első fokon a volt fideszes polgármestert

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 06. 29. 11:40

Tavaly év elején kezdődött meg a hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt volt fideszes szigetvári polgármester, Kolovics János, illetve egy korábbi önkormányzati képviselő és egy önkormányzati cég volt vezetőjének büntetőpere a Pécsi Törvényszéken. A Szabadpécs beszámolója szerint az ügyben megszületett az elsőfokú, nem jogerős ítélet, amelynek értelmében – a 2010 és 2014 között polgármesteri posztot betöltő – Kolovicsot az ügy harmadrendű vádlottjaként egy év felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság.

A volt polgármesternek és társainak azért kellett a bíróság elé állniuk, mert Kolovics vezetése idején történt, hogy bizonyos jogszabályváltozások miatt a város víziközmű-szolgáltató cége más szolgáltató cégekbe olvadt be. A helyi képviselő-testület azonban úgy döntött, hogy egyes különös jelentőségű vagyonelemek – például a szigetvári gyógyfürdő és a mellé épült szálloda – maradnak Szigetvár tulajdonában.

Azonban ezek működtetésére egy új gazdasági társaságot kellett alapítani, aminek élére a polgármester nevelt fiát nevezték ki, aki szintén vádlottja az ügynek. 

A szigetvári képviselő-testület viszont nem akarta megszavazni, hogy Kolovics emberét nevezzék ki a posztra, a polgármester ezért több képviselőt is megkörnyékezett a vád szerint, miután a döntéshez minősített többségre volt szükség. Csakhogy nem talált megértő fülekre. Így aztán egy olyan képviselőt is bevont – az ügy elsőrendű vádlottját –, aki külföldön dolgozik. Őt arra kérte Kolovics, hogy jöjjön haza és szavazzon. Ehhez egy önkormányzati kocsit is biztosított neki, és a polgármester nevelt fiát meg is szavazták a posztra.

Kolovics nem is maradt adósa a mellé álló képviselőnek: 2014 januárjában éppen a nevelt fiának adta ki utasításba, hogy az érintett képviselőnek a magánvállalkozásával kössön egy, 3,8 millió forint értékű vállalkozási szerződést.

A vád része az is, hogy ez a vállalkozás nem végezte el a munkát, a cégvezető azonban a teljesítésigazolást kiállította, ami alapján kifizethették a vállalkozói díjat.

Kiemelt kép: MTI/Kálmándy Ferenc

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.