Közélet

Börtönbe küldené az ügyészség Szijjártó Péter barátját, és még a vagyonát is elkobozná

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásával vádolja a Fővárosi Főügyészség Kuna Tibort, a kormány egyik kedvenc, milliárdos megbízásokkal kitömött kommunikációs vállalkozóját, aki Szijjártó Péter külügyminiszter jó barátja – írta a 444.hu.

A portál szerint lényegében az a vád:

  • Kuna Tibor csökkenteni akarta a Young and Partners nevű cégét terhelő adókötelezettséget, ezért megállapodtak, hogy fiktív számlákat vásárol V. Attila elsőrendű vádlott hálózatától.
  • A bűnszervezetben részt vevő cégek a Kuna által kért összegben és időpontra kiállították a számlákat, Kuna utalt, majd néhány napon belül vissza is kapta a pénzt, miután levontak 9 százalék jutalékot a „szolgáltatásért”.
  • Kuna aztán ezeket a fiktív számlákat a Young könyvelésében szerepeltette, és arra használta, hogy csökkentse a vállalkozása által fizetendő adó összegét.

Az ügyészek letöltendő börtönbüntetést és vagyonelkobzást kérnek (az okozott kár erejéig), és azt is, hogy a bíróság tiltsa el a cégvezetéstől Kuna Tibort.

Szerintük az üzletember összesen 245 millió forintnyi hamis számlát fogadott be, és ezzel 52 milliós kárt okozott a költségvetésnek.

Kunát már 2016 végén gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben, akkor panasszal élt, és azt állította a nyomozóknak, hogy nem követte el a bűncselekményt, amivel gyanúsítják, de ezen túl nem tett vallomást. A 444.hu csütörtökön küldött kérdéseket Kuna Tibornak a vádemeléssel kapcsolatban, de még nem válaszolt az üzletember.

Kuna Tibor különben csak egyike az adócsalási ügy hatvannál is több vádlottjának, akik között rajta kívül például Berki Krisztián focistából lett médiaceleb is megtalálható. Berki vállalkozása a hatóságok szerint kevesebb hamis számlát fogadott be, mint Kunáé, de rá is letöltendő börtönt kérnek az ügyészek. A hatóságok szerint ők mindketten „csak” vásárlói voltak a hamis számlákat árusító bűnszervezetnek, nem ők a hálózat szervezői, és így a fővádlottjai az ügynek.

Kuna cégei egyébként óriási nyereséget termeltek. Csak 2017-ben az adócsalási ügyben előkerült Kuna-cég, a Young and Partners 7,5 milliárd forintos árbevétel mellett 1,2 milliárd forintos profitot termelt. A vállalkozó másik nagy cége, a Trinity, aminek szintén csak tavaly 21 milliárd forintos árbevétel mellett 2,2 milliárd forintos haszna keletkezett.

Kiemelt kép: MTI / Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik