Közélet

Létszámstop a közigazgatásban, pedig emberhiány van

Határozatlan időre azonnali létszámstopot rendelt el a kormány a közigazgatás több szintjén – írja a Népszava. A június 20-án, Orbán Viktor aláírásával megjelent kormányhatározat szerint

június 20-a után nem lehet új munkaviszonyt létesíteni egyetlen kormányhivatali jogállású szervnél, központi hivatalnál sem, továbbá a minisztereknek listát kell készíteniük a hozzájuk tartozó szervek dolgozóinak létszámáról és az üres álláshelyekről is.

A június 19-én érvényes adatokat a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára, Bíró Marcell gyűjti össze.

A Népszava kormányzati körökben sem talált egyértelmű magyarázatot a lépésre, egyesek szerint a kormányváltást követő megszokott helyezkedések korlátozása lehet a háttérben.

Ugyanakkor a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete azért nem érti az intézkedést, mert a közigazgatásban már most is 10 százalékos a létszámhiány.

A nyugdíjba vonulások, költözések miatti távozások miatt több hivatalban is a munkatársak köre a kritikus határ alá csökkenhet, és az ügyfelek kiszolgálása is veszélybe kerülhet.

Kiemelt kép: Elöl, középen Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Kormányzati kommunikációért felelős államtitkára (j), mellettük a kormányhivatalok kinevezett vezetői a Parlament Vadásztermében 2018. június 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik