Közélet

Két ember beszélgetése már gyűlés lehetne egy új javaslat szerint

A kormány kedden módosító javaslatot terjesztett be a gyülekezési joggal kapcsolatban, amely újraszabályozná a gyűléseket és a tüntetéseket. A HVG.hu által szemlézett javaslat szerint közterületen akár engedély vagy előzetes bejelentés nélkül is lehet békés, fegyvertelen felvonulást vagy tüntetést tartani, de nem közterületen csak az ingatlan tulajdonosának hozzájárulásával szervezhető gyűlés.

Ha valami közterületnek minősül az ingatlan-nyilvántartásban, oda lehet tüntetést szervezni, de ha a gyűlés a közbiztonságot vagy a közrendet veszélyezteti, történelmi emlékhelyen vagy emléknapon tagadja a náci vagy kommunista bűnöket, megzavarhatja a bíróságok működését, vagy

a közlekedés rendjének sérelmével jár,

akkor a közlekedési hatóság megtilthatja a rendezvény megtartását.

Szintén betiltható a rendezvény, ha az alkalmas

mások magán- és családi életének védelméhez való jogának, otthonának, emberi méltóságának, a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére, vagy szabad mozgáshoz, tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát korlátozására.

A gyűlés a javaslat szerint legalább két személy részvételével közügyben való véleménynyilvánítás céljából tartott nyilvános összejövetel.

A módosító azt írja, hogy gyűlést csak Magyarországon legálisan tartózkodó ember szervezhet, a gyűlés „vezetőjeként” meghatározott személy pedig távozásra szólíthatja fel a nemkívánatos személyeket. A résztvevők „kötelesek” a rendezők és a vezetők utasításait követni, a gyűlés végén pedig elhagyni a helyszínt.

A Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett javaslat rögzíti azt is, hogy a gyűlésekre nem lehet fegyvert vinni, illetve „erőszakot közvetítő vagy megfélemlítő jellegű félkatonai vagy ahhoz hasonló ruházatot” viselni, és a résztvevők az arcukat sem takarhatják el.

Nyilvános közterületi gyűléseket legkésőbb a rendezvény előtt három hónappal, illetve a résztvevőknek szóló meghívás előtt 48 órával kell bejelenteni a rendőrségnek. Két azonos helyre és időre bejelentett rendezvénynél az elsőnek bejelentett kap engedélyt.

Amennyiben a gyűlés során valamiben kárt tesznek és a szervezők nem bontják el az építményeket, nem szedik fel a szemetet és nem távolítják el a plakátokat, 5000 és 50 ezer forint közötti közigazgatási bírságot fizethetnek. Aki másokat akadályoz a gyűlésen való részvételben, az 3 évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki pedig megakadályozza vagy megzavarja a gyűlést, 1 évig terjedő szabadságvesztéssel.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik